La Torre del Fang de la Sagrera (districte de Sant Andreu) és un d’aquells immobles de Barcelona que tot i tenir un projecte de futur, en aquest cas integrar-se al parc lineal que cobrirà les instal·lacions ferroviàries entorn de la futura estació de la Sagrera, fa anys i panys que està en un estat d’abandonament preocupant, en el que fins i tot ha viscut episodis d’ocupació. Es tracta d’una masia fortificada situada al carrer del Clot amb Espronceda, a tocar del pont de Bac de Roda i de fa anys afectada per les obres de mai acabar de l’esmentat futur parc lineal.

Ara, mentre s’allarga el “període de concreció i disseny de l’espai urbà de l’entorn”, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres d’enderroc del mur exterior de la Torre del Fang, per procedir a construir un nou tancament del solar amb una tanca adequada per “protegir millor l’edifici”. La voluntat municipal és vetllar per a la protecció del patrimoni de la ciutat i amb aquesta obra es pretén protegir l’edifici mentre no se'n concreta el seu futur.

Origen medieval

Tot i que es desconeix l’any de construcció, la Torre del Fang és d’origen medieval i va alçar-se en el camí reial que conduïa des del Portal Nou de les muralles de Barcelona fins a les viles de Sant Martí de Provençals i Sant Andreu de Palomar, i formava part d’un eix que encara avui connecta la ciutat romana amb els afores de la ciutat pels carrers Bòria - Corders - Carders - Portal Nou - Ribes - Clot - Gran de la Sagrera - Gran de Sant Andreu i la carretera de Ribes, passant a mig camí per la plaça de les Glòries.

obras torre fang ajbcn

Tasques d'enderroc del mur exterior de la Torre del Fang / AjBCN

Construïda amb maó i fang -d’on li ve el nom-, el seu ús va ser agrícola, a causa de la seva localització prop del Rec Comtal. Durant el setge de Barcelona dels anys 1713 i 1714, les tropes borbòniques francoespanyoles van bombardejar Barcelona des de la torre. 

Marcada pel pas del tren

La construcció del ferrocarril, a mitjan segle XIX, va comportar que la Torre del Fang deixés enrere el passat agrícola i es va convertir en fàbrica i magatzem de materials de construcció. Tot i el seu mal estat i el fet que està tapiada per evitar ocupacions, la masia té, suposadament, el futur garantit, a diferència de la Torre del Moro d’Horta, que amenaça d’esfondrar-se. Amb tot, aquest futur encara està pendent de definició, ja que més enllà d’integrar-se al parc lineal de la Sagrera encara no s’ha determinat quin serà el seu ús concret, probablement algun tipus d’equipament públic.

La iniciativa de reforma de la Torre del Fang i els seus entorns ve d’ERC i està inclosa dins la partida de 30 milions per rehabilitar edificis singulars que aquest partit va acordar amb el govern municipal al pressupost de 2021.

 

 

Imatge principal: La Torre del Fang vista des del carrer del Clot / Google Maps