El problema amb que s’ha trobat l’equip femení de futbol sala CFS Eixample, que els darrers dies ha contactat amb divuit pavellons esportius municipals sense trobar lloc per entrenar, ja està en vies de solució. Després que el coordinador esportiu de la secció femenina del club, Pep Antoni Roig, fes pública la problemàtica per trobar pavelló els han començat a arribar ofertes, tot i que cap d’elles de l’Ajuntament de Barcelona, per poder tenir un lloc per entrenar. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, finalment l’equip ha trobat l'opció d'entrenar als pavellons de l’INEFC, a Montjuïc. Encara més, arran del crit d’auxili, un club de Sant Cugat del Vallès els ha ofert el seu pavelló per tal d'ajudar-los, cosa que des del club barceloní agraeixen.

CFS Eixample futbol sala femenino foto toño de la parra (1)
El CFS Eixample té sobre la taula una oferta per entrenar a l'INEFC / Foto: Toño de la Parra

L'INEFC, institució depenent de la Generalitat de Catalunya, els ha ofert una franja horària per poder fer els seus entrenaments tres dies a la setmana i, on a més, es podran acollir a un descompte que es concedeix als equips femenins. Segons han apuntat fonts del club, l’acord encara no està tancat, però l'INEFC Barcelona ha comunicat al CFS Eixample que de dilluns a dijous el club barceloní pot entrenar al pavelló situat a l'Anella Olímpica en un horari vespertí. “A més, no només amb el Sènior Femení A, sinó també amb el Sènior Femení B”, afegeixen les mateixes fonts.

L’equip femení de futsal CFS Eixample competeix a la segona divisió espanyola i aquesta temporada han quedat només a tres punts de disputar la fase d’ascens a Primera Divisió. De fet, en els darrers quatre anys, l'equip s'ha quedat en tres ocasions a les portes de promocionar per pujar de categoria, arribant a jugar la final de la Copa Catalunya 2019 fa tres temporades. Els bons resultats esportius, en canvi, contrasten amb la precarietat en que es troben pel que fa a espais on entrenar-se. Com apunta el coordinador esportiu, “ens diem Eixample, però juguem a Sarrià i entrenem a Sants i la Barceloneta”, en una pista semicoberta que no es pot utilitzar els dies de pluja. Davant d’aquesta situació, el cas va esclatar dimarts, quan per mitjà d’un fil de twitter, el coordinador de l’equip va posar en dubte les polítiques de foment de l’esport femení quan “equips masculins d'última categoria tenen prioritat per sobre d'equips femenins de categoria nacional”.

Una situació anòmala 

Cal recordar que, en l’actualitat, l'equip femení del CFS Eixample disputa els partits oficials de lliga de la Segona Divisió Nacional al poliesportiu del Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel, al barri de Sarrià, que és on juguen els partits com a local tots els equips del club des de fa diverses temporades. El problema és que aquests mateixos equips no poden entrenar allà durant la setmana, per aquest motiu el CFS Eixample pateix una anomalia tristament curiosa: un club que porta el nom d'un districte de Barcelona però que té equips entrenant a pistes descobertes de Sants, Ciutat Vella o Sant Gervasi.

CFS Eixample futbol sala femenino foto toño de la parra (3)
El CFS Eixample juga a la segona divisió espanyola de futbol sala / Foto: Toño de la Parra

De fet, el cas va arribar el mateix dimarts a la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, on la regidora d’ERC Elisenda Alamany va exposar el cas com una mostra de la poca sensibilitat del consistori vers l’esport femení. En tot cas, des del club han avançat que divendres es mantindrà una reunió entre la Junta Directiva del CFS Eixample i el responsable d'instal·lacions de l'INEFC Barcelona per acabar de tancar els serrells i pactar el lloguer de la pista per tota la temporada vinent. 

Escudé accepta que hi ha manca d’instal·lacions

D’altra banda, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, va admetre aquest dimecres en declaracions a ‘betevé’ que la ciutat “té un dèficit evident de pavellons, en faltarien 17 per poder satisfer les necessitats de tots els clubs de la ciutat”. De fet, va assegurar que comprenia el malestar del CFS i va assegurar que “des de l’Institut Barcelona Esports” convidaven “totes les administracions implicades, des del mateix Ajuntament de Barcelona fins a les AMPA escolars, a reflexionar sobre el fet que l’equipament escolar sigui també equipament esportiu fora de l’horari lectiu”. 

El mateix regidor va reivindicar que des d’altres administracions públiques “no es pot estigmatitzar el futbol com un esport masculinitzat, necessitem que els equipaments escolars dels barris no redueixin la pràctica esportiva. Finalment, va afirmar que “s’està treballant amb el districte de l’Eixample” i va destacar que a “Sancho de Ávila hi haurà un nou pavelló i es treballarà per fer-ne un a la Model en el proper mandat”. Ara bé, malgrat les bones intencions, la solució ha arribat via un organisme que no depèn del govern municipal.