No només s'havia anunciat que el primer semestre de 2019 seria el de l'arribada dels primers smartphones flexibles, sinó que després d'algunes filtracions, la marca sud-coreana Samsung i la xinesa Huawei van presentar fa uns quants mesos en societat els models Galaxy Fold i Mate X, respectivament.

Es tracta dels primers telèfons mòbils capaços de doblegar les pantalles, si bé cada un d'ells mitjançant un mètode diferent, com sol passar cada vegada que arriba una nova tecnologia. El de Samsung obre la seva doble pantalla cap enfora –a l'estil d'un llibre– mitjançant un sistema de frontisses que les uneixen. Per la seva part, realitza el pas de les dues pantalles a l'única en el sentit contrari. Les seves frontisses l'obren a la inversa que en el model del seu competidor.

Els dos models de seguida van suscitar un enorme interès entre els experts i els usuaris malgrat que els elevats preus de sortida –entorn dels 2.000 euros en ambdós casos– no estiguin a l'abast de totes les butxaques. El problema o la decepció, almenys momentània, va començar a sorgir quan els especialistes del sector van poder tenir accés al Samsung Galaxy Fold.

Els problemes del Galaxy Fold

Quan els periodistes especialitzats van començar a rebre els primers models del Samsung, van començar a reportar de detalls totalment inacceptables per a un telèfon d'alta gamma i tan elevat preu. Van aparèixer des de petits bonys en la unió de les pantalles fins a defectes greus a la pantalla com a conseqüència d'haver retirat la fina pel·lícula transparent que la cobreix. Un film que no ha de retirar-se en cap cas però l'advertència apareixia gairebé oculta o poc visible a la capsa del telèfon. El problema és que a ulls de qui no coneix la importància de no retirar la capa transparent, té la sensació que es tracta del clàssic plàstic protector de fàbrica.

Els problemes detectats des d'un principi i les anul·lacions de comandes van portar que la marca sud-coreana anunciés a finals d'abril la suspensió del llançament comercial i el seu ajornament almenys fins al mes de juliol o potser agost.

Les últimes notícies que es tenen sobre el Galaxy Fold semblen ser encoratjadores, ja que segons Kim Seong-Cheol, vicepresident de Samsung Display, els problemes de maquinari s'haurien resolt ja i el Samsung Galaxy Fold estaria a punt de poder sortir amb normalitat a la venda. Caldrà esperar si la mateixa Samsung ratifica el missatge del seu dirigent de la divisió de pantalles.

La por de Huawei

Des de la companyia xinesa, que en les últimes setmanes es troba a l'ull de l'huracà a causa del vet nord-americà, han preferit també retardar el llançament del seu model flexible Huawei Mate X. No perquè hagin detectat cap problema concret sinó perquè després de setmanes de reflexió han optat per revisar tots els aspectes del nou dispositiu arran dels problemes reals i d'imatge que han patit des del seu competidor Samsung.

Malgrat tot, des de Huawei volen remarcar que quan el Mate X surti a la venda ho farà amb el sistema operatiu Android com a base, ja que la presentació del model flexible xinès va ser previ a l'anunci del vet de Google a la marca xinesa.

Tot apunta que abans que acabi l'estiu, tant el Samsung Galaxy Fold com el Huawei Mate X podrien trobar-se definitivament disponibles al mercat però encara és aviat per conèixer quan.