Fa temps que Donald Trump anuncia que la companyia tecnològica xinesa Huawei la fa servir el govern de Xi Jinping per fer espionatge a les xarxes nord-americanes. Tan insistent és l'actitud del president dels EUA en aquest afer que el 15 de maig el mateix Trump firmava una ordre executiva que atorga al govern federal nord-americà el poder d'impedir que les empreses nord-americanes comprin equips de telecomunicacions fabricats a l'estranger, ja que ho considera un risc per a la seguretat nacional.

Tensió EUA-Xina

Els Estats Units argumenten que el govern de la Xina estaria obligant les tecnològiques del país asiàtic a instal·lar el que es coneixen com a portes del darrere per espiar les seves xarxes. Ja el febrer els principals responsables d'agències com la CIA, l'FBI i l'NSA van advertir els ciutadans del seu país que no utilitzessin dispositius de les marques Huawei i ZTE. Així mateix, des de l'Administració Trump s'ha pressionat els seus països aliats perquè deixin d'utilitzar equips de Huawei en les seves infraestructures públiques.

L'escalada de la tensió entre els dos gegants és una realitat que passa per un constant increment aranzelari mutu i que, més enllà del que s'ha exposat fins ara, ha de veure amb qui aconsegueix la supremacia tecnològica mundial i, per tant, el control dels principals aspectes que afecten un planeta cada vegada més digital i controlable a distància.

Alguns analistes assenyalen la connectivitat 5G com la principal causa que és subjacent en la reacció irada de Donald Trump. I és que pel que sembla, la Xina tindria uns quants anys d'avantatge en el desenvolupament de les xarxes 5G, cosa que li podria suposar de facto aconseguir el control de la connectivitat mundial en el mitjà termini. I això no sembla que estiguin disposats que passi des de Washington.

Google veta Huawei

Ara, uns quants dies després de l'ordre executiva de Trump, Google ha decidit trencar unilateralment el seu acord de llicència d'Android amb Huawei. Una decisió que deixa en un lloc complicat a l'empresa xinesa i tots els milions d'usuaris que tenen un dispositiu de la marca Huawei.

Per saber el pes que Huawei té ara mateix al mercat, n'hi ha prou amb assenyalar que el 2018 va superar al primer lloc a Samsung com a marca de mòbils més venuda a Espanya per primera vegada en la història. Un 28,3% de les vendes de mòbils van ser de Huawei l'exercici passat davant un 27,2% dels coreans de Samsung. En un tercer lloc, i a bastanta distància, apareixia Apple amb els seus iPhone, amb un 10,7% de quota de mercat.

Què suposa el veto per als usuaris

Doncs de moment, que els usuaris dels mòbils del gegant xinès deixaran immediatament de rebre actualitzacions del seu sistema operatiu a partir d'ara. Però no només això. Google tampoc no permetrà actualitzar les aplicacions per a Android a través de la Play Store o botiga d'aplicacions del sistema operatiu de Google.

Així mateix, algunes de les companyies propietàries de les apps mundialment més populars com Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, entre d'altres, també hauran de decidir si secunden la decisió de Google. Tocarà, per tant, esperar per saber si entrarà entre els seus plans que els propietaris de telèfons Huawei gaudeixin de noves versions de les seves aplicacions fetes específicament per als telèfons xinesos que Google ha deixat a l'estacada.

Finalment, cal assenyalar que es diu des de fa mesos que a Huawei estarien treballant en el desenvolupament d'un sistema operatiu mòbil propi per no haver de dependre d'Android. Amb prou feines se'n saben detalls, però el mercat creu que es podria tractar d'una realitat com a resposta al que temien des de la Xina que pogués acabar passant, com ha estat.

En definitiva, el que és clar és que la decisió de Google –com a propietària del sistema operatiu Android– farà que qui hagi de comprar a partir d'ara un mòbil, es pensi molt si el compensa aconseguir un terminal Huawei. La guerra tecnològica comercial entre els EUA i la Xina sembla estar vivint una primera batalla que no té aparença de ser ni de bon tros l'última. Toca esperar nous i futurs esdeveniments.

Huawei s'ha posat en contacte amb ElNacional.cat per aclarir que des de la marca xinesa continuaran "proporcionant actualitzacions i serveis postvenda a tots els telèfons intel·ligents, tauletes i dispositius Huawei i Honor, tant als que ja s'hagin venut com als que continuen estant en estoc a tot el món", afegeixen finalment que continuaran "construint un ecosistema de programari segur i sostenible, per oferir la millor experiència a tots els usuaris del món".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat