En l'última reducció de l'IVA que, amb l'objectiu de posar-nos més fàcil allò d'omplir la nevera, va anunciar al desembre el Govern, el peix no es va incloure. Pel que sembla, i sempre segons el punt de vista de l'Executiu, o no és un aliment bàsic o el seu preu llavors no ho justificava. Des d'aleshores, segons Fedepesca, la patronal del sector, el consum d'aquest aliment s'ha reduït un 20%.

Peix / Foto: Unsplash

Només 18 euros per persona

Cada mes, assenyalen des d'aquesta entitat que agrupa a les empreses detallistes que venen peix fresc i congelat, la despesa per persona en peix ronda els 18 euros, el que no permet en cap cas atendre a les reocmendaciones del mateix Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que recomana consumir peix un mínim de dues vegades, a la setmana. Amb el llobarro a uns 15 euros el quilo, la perca al mateix preu, la tonyina a 18, el salmó sencer a 19,95, el bacallà fresc a 16 i les sardines a 6; sembla certament difícil i cal donar la raó a Fedepesca. Els empresaris a l'engròs són clars: "se'ns veu com un producte de luxe i se'ns diu que per això hem estat exclosos de la rebaixa de l'IVA, perquè la gent consumi poc peix", expliquen des de l'Associació d'Empresaris a l'engròs de Peix de Madrid.

Hi ha solució?

Avui, l'IVA que grava el peix és del 10% i des de Fedepesca avancen que demanaran reunions amb tots els partits que es presentin a les pròximes municipals. Senten que el peix i el marisc estan sent discriminats i no consideren just que se'ls apliqui el mateix IVA que a les begudes ensucrades. Serà, potser, que algú ja pensa més en substituts del peix que en el peix que tots coneixem? Temps al temps, però a casa nostra ja hi ha qui treballa per acostumar la població a menjar peix diferent de l'habitual.