El Gremi de Peixaters de Catalunya ha activat juntament amb la Generalitat de Catalunya una campanya, anomenada El mar et dona molt més que té com a objectiu promoure el consum d’espècies pesqueres de proximitat poc conegudes i, malauradament, poc valorades. Amb ella es vol diversificar el volum d’espècies que actualment es consumeixen al Principat.

mar et dona més
 

Fins a 200 espècies diferents

Segons el Gremi de Peixaters, els pescadors desembarquen als ports exemplars de més de 200 espècies diferents de peix i marisc, però, d’acord amb enquestes realitzades, una persona consumidora en coneix de mitjana un màxim cinc. D’aquesta manera, espècies com la maire, el besuc blanc, la boga, la canana, el capellà, la cinta, el congre, la galera, l’oblada, el peixet de plata, el sorell, les molles, les llisses, el pop blanc o el verat no són valorades de forma adequada pel consumidor tot i ser assequibles i tenir excel·lents propietats nutricionals.

El lluç i el salmó, els més consumits

L’any 2022, es van consumir a Catalunya més de 67.000 tones de peix fresc. La major part corresponen a peixos molt populars amb el lluç i el salmó al capdavant, seguits pel bacallà i l’orada, i a més distància, el seitó i el llobarro. Cal tenir en compte que són peixos principalment de fora del Principat. Les espècies que ara es promocionen no només són més assequibles per  a la butxaca, si no que ens retornen al nostre patrimoni, cultura i tradició marítima mediterrània. Amb aquesta iniciativa, també es vol incentivar el consum de peix fresc en general davant la reducció continuada del seu consum els darrers 14 anys, en que amb una baixada del 22%.