Es va acabar: de Compostilla II, el que fos símbol de la puixança industrial de la comarca lleonesa del Bierzo (la conca minera carbonífera més important juntament amb la d'Astúries) ja és només una fotografia antiga. Aquest 31 d'agost i amb 224 quilos d'explosius, Endesa va completar la voladura de les dues torres de refrigeració de la central i la xemeneia del Grup 3 (en queden altres de dretes, però tenen malament futur) sense que ningú des del Govern fes cas de les crides de col·lectius ciutadans, que pretenien que la central fos considerada Bé d'Interès Cultural.

Tampoc la Junta de Castella i Léon
Mantenir les tèrmiques i intentar, com s'ha fet en altres llocs, convertir-les en atractiu patrimonial és, segons les administracions nacional i autonòmica poc menys que un disbarat, ja que veuen el cost de manteniment com inassumible. Abans de Compostilla II han caigut altres centrals: La Robla, també a Lleó; Andorra, a Terol; Velilla, a Palència i, a no molt tardar, també caurà As Pontes. En tots els casos, entitats i associacions de cada un dels respectius territoris s'han oposat i han demanat de conservar aquestes instal·lacions, però s'ha fet cas omís.
Des de 1966
Compostilla II es va inaugurar el 1966 i va néixer per substituir Compostilla I, les instal·lacions del qual acullen el Museu de l'Energia, un dels atractius turístics més importants de Ponferrada. Compostilla II mereixia millor sort, però encara vivim en un país en el qual massa dels que decideixen creuen que només mereix ser considerat patrimoni el que és bonic als seus ulls. Fins i tot en Endesa, que si és el que és avui és gràcies en gran part a Compostilla I i II i a la història minera del Bierzo, s'atrevia en una ostentació de supèrbia i ignorància a presumir del que acabava de fer.