L'escassetat d'aigua, més que circumstància conjuntural derivada de situacions de sequera, va camí de convertir-se en fet estructural derivat, a més de les circumstàncies climàtiques, de l'increment de la demanda. S'imposa, per tant, la necessitat de desenvolupar sistemes d'estalvi i aprofitament que permetin reduir el percentatge d'aigua que es perd en les infraestructures de regadiu i, alhora, aprofitar millor un recurs que se sap escàs. Per a això, el Ministeri de Transició Ecològica ha reservat una partida de 100 milions d'euros per finançar projectes de digitalització de regadiu impulsats per comunitats de regants.

regadio2 1024x540
 

Per a què?

L'objectiu nominal és "impulsar la millora de coneixement dels usos de l'aigua i de transparència en la gestió administrativa" i l'acció es finança amb fons europeus procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Entre les iniciatives que el Ministeri indica recolzarà figuren les tecnologies que puguin atenuar les pèrdues d'aigua en les explotacions, disminuir el percentatge d'aigua fet servir per a fertilitzants i plaguicides, l'optimització de l'eficiència energètica i la millora de la productivitat.

Digitalització

Alhora, i amb el mateix objectiu de garantir l'estalvi de recursos, existeix un pla d'inversió per fomentar la digitalització dels processos agrícoles. La inversió prevista supera els 2.000 milions d'euros d'aquí a 2027. Ja ho va dir el Ministre Luis Planas: els regadius seran més o menys eficients si apliquen l'estratègia de TU adequada. A Greenpeace, tanmateix, pensen altres coses i en la CUP, sempre disposats a apuntar-se a la qual cosa sigui, fins i tot aprofiten la sequera per atacar el turisme. De veritat és d'esquerres fer això?