Des que va començar aquest episodi de sequera, la CUP ha anat exigint restriccions al turisme, ja que aquest sector econòmic és un dels que més despesa d'aigua suposen pel país. Ara, després que el Govern declarés l'estat d'emergència a 24 municipis catalans, els cupaires han tornat a reiterar la seva petició, demanant reduir el turisme per fer front a la sequera. En un comunicat publicat aquest dijous, la formació ha mostrat la seva preocupació per les restriccions d'ús d'aigua que hauran d'aplicar aquests pobles, lligades a la situació d'emergència: "S'ha d'acabar amb la barra lliure per al turisme i la deixadesa respecte a la pagesia", ha assegurat el diputat Dani Cornellà, que ha afegit que cal un canvi de model econòmic i no "apostar-ho tot al turisme". En aquest sentit, denuncien que un sol turista consumeix fins a cinc vegades més aigua que una persona resident, mentre els pagesos "malviuen entre les restriccions i els preus de misèria que imposen les grans distribuïdores".

Crítiques reiterades al model turístic en època de sequera 

A finals de març, quan a Catalunya feia mesos que plovia per sota de la mitjana i els embassaments es trobaven en un moment molt complicat, la CUP i també els comuns ja van posar el turisme al centre de les seves crítiques. També era Dani Cornellà, diputat al Parlament, qui fa cinc mesos ja alertava que Catalunya havia "superat la capacitat màxima de turistes", tot criticant que en aquell moment de la crisi de la sequera, el Govern demanés a la ciutadania que fes esforços per estalviar aigua en el dia a dia, mentre des del mateix executiu es mostraven "preocupats" per assolir noves xifres de rècord de visitants, quan són precisament aquests qui més aigua consumeixen. "El Govern ha d'entendre que no pot anar a missa i repicar. Ha d'assumir la declaració d'emergència climàtica i els informes de la Generalitat, que indiquen que hem arribat a la capacitat màxima de turistes", defensava llavors. 

A banda de criticar l'aposta pel model actual de turisme que impera al país, la CUP ha anat més enllà, recordant que la sequera que pateix el país no és puntual, "sinó conjuntural". Per això, Cornellà ha defensat "fer-hi front urgentment" i anar més enllà del curt termini amb mesures que només allarguen els terminis. En aquest sentit, des del partit anticapitalista han lamentat el mal estat de moltes infraestructures hídriques d'arreu del territori, fet que suposa un malbaratament d'aigua considerable, reclamant també un "pla ambiciós" per modernitzar els regadius. 

Les restriccions en l'estat d'emergència

Concretament, l'estat d'emergència per sequera que ha declarat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) afecta l'aqüífer de Fluvià-Muga i el pantà de Riudecanyes, amb 24 municipis repartits entre l'Alt Empordà (22) i el Baix Camp (2), i uns 26.000 habitants. La previsió és que la mesura entri en vigor la setmana vinent, un cop es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i el país entri oficialment per primera vegada en emergència per la manca de recursos. Aquest escenari es declara quan les reserves baixen per sota del 16%, de manera que es generalitzen les restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. Així doncs, s'estableix una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema. Així, a banda de les limitacions de les fases d'alerta i excepcionalitat, també s'apliquen les següents:

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.