El plàstic és un problema i, per això, des de la UE s'han redactat diferents directives que regulen el seu ús i de què deriven taxes com les que, des d'aquest any, pesa sobre cada quilo d'aquest material que una empresa utilitza i no recicla. Des de diferents sectors, s'indica que aquestes mesures poden tenir efectes sobre el consum en un context de pujada de preus com l'actual i, per això, diferents equips d'investigadors tracten d'identificar noves estratègies perquè el plàstic que molts consideren imprescindible es pugui continuar utilitzant amb el menor impacte possible en el medi ambient. Un dels últims descobriments té com a protagonista un gudano i, també, uns investigadors del CSIC.

larves
 

Larves que devoren plàstic

L'equip d'investigadors en qüestió treballa en el Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas, que té la seva seu a Madrid, depèn del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i ret homenatge amb el seu nom a la bioquímica asturiana Margarita Salas Falgueras, morta en 2019 i responsable de l'inici del desenvolupament de la biologia molecular a Espanya. L'equip el dirigeix la bioquímica Federica Bertocchini i, entre tots els seus integrants, han descobert que les larves del cuc de la cera (Galleria mellonella) són capaces de degradar residus plàstics.

Com ho fan?

La saliva d'aquestes larves inclou dos enzims de la família fenol oxidasa que desfan el polietilè, el plàstic que s'utilitza per fabricar la majoria dels envasos que utilitzem. L'animal podria ser capaç també de degradar el poliestirè, conegut com a porexpan i utilitzat per a aïllaments tècnics i acústics. Ara, el següent pas implica identificar quina quantitat d'enzims fan falta per descompondre una quantitat determinada de plàstic i començar a produir-les a gran escala. Potser, la taxa que acaba d'entrar en vigor permet al Govern recaptar menys del que espera ben aviat.