La Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat (Entso-e) ha anunciat aquest divendres que mitja hora abans de produir-se l'apagada que va patir la península Ibèrica el 28 d'abril, "es van observar dos períodes d'oscil·lacions de potència i de freqüència a la zona síncrona d'Europa continental". En un comunicat, Entso-e informa que aquestes alteracions van tenir lloc a les 12:03 i a les 12:07 hores CET i que tant la Xarxa Elèctrica espanyola com la RTE francesa "van prendre mesures per mitigar" aquestes oscil·lacions, informa l'agència Efe.
La Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat assenyala a més que, en el moment de l'incident, cap a les 12.32 hores, "no hi havia oscil·lacions i les variables del sistema elèctric es trobaven dins del rang normal de funcionament". Abans de l'incident, els programes d'intercanvi internacional d'Espanya eren de 1.000 MW a França, 2.000 MW a Portugal i 800 MW al Marroc, tots en sentit exportador. L'apagada, segons l'organisme, va enfonsar en una apagada Espanya i Portugal, a més d'afectar una zona del sud de França, malgrat que la resta d'Europa no va experimentar cap pertorbació, malgrat les oscil·lacions prèvies.
Per a aquesta institució, la seqüència d'esdeveniments es va iniciar a les 12.32 i 57 segons, quan durant vint segons, "es van registrar presumiblement una sèrie de diferents 'viatges' de generació al sud d'Espanya, fins a un total de 2.200 MW", mentre que aquestes fugues no es van observar en Portugal i França. A conseqüència d'això, la freqüència va disminuir i es va observar un augment de la tensió a Espanya i Portugal, recull aquesta successió de fets, que destaca que després d'això, durant els tres següents segons la freqüència de la península Ibèrica va continuar "decreixent i va assolir els 48 hertzs", moment en què "es van activar els plans de defensa contra la retallada automàtica".
La connexió entre França i Espanya
A les 12:33 CET, les línies aèries de corrent altern entre França i Espanya van ser desconnectades pels dispositius de protecció contra la pèrdua de sincronisme i les línies entre França i Espanya van deixar de transmetre energia. Quan es va produir la interrupció de subministrament elèctric, els països afectats "van treballar junts de manera coordinada per restablir el subministrament". Entso-e incideix que, després de l'apagada, s'ha creat un grup conjunt d'experts amb membres de l'Entso-e, dels sistemes d'operadors de transmissions, de l'Agència per a la Cooperació de Reguladors de l'Energia, i les autoritats reguladores nacionals i regionals.
El panell és dirigit per experts que no es van veure directament afectats per l'incident i inclou tant experts de regions afectades com de no afectades, amb l'objectiu d'investigar les causes i formular recomanacions. Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic consideren una bona notícia que s'avanci en l'anàlisi de l'ocorregut el passat 28 d'abril i saluden la designació del panell d'experts que dirigiran la investigació d'Entso-e.
Així mateix, el ministeri havia sol·licitat al comissari europeu d'Energia i Habitatge, Dan Jørgensen, la diligència més gran possible en el procés europeu. No obstant això, l'Entso-e ha recalcat que les causes de la crisi són complexes, encara que ha aportat estimacions inicials a les pèrdues de generació. Per la seva part, el Comitè per a l'anàlisi de la crisi elèctrica es tornarà a reunir dilluns vinent, encara que els grups de treball continuaran treballant aquest cap de setmana. "El Comitè analitzarà tots els elements disponibles i continuarà treballant amb tots els operadors per conèixer amb certesa l'origen de l'incident", apunten des del ministeri.