El sistema elèctric espanyol està funcionant aquests dies de manera reforçada per garantir-ne el funcionament estable, després de l'apagada general de dilluns de la setmana passada, que va afectar tota la península. Per garantir aquesta solidesa més gran s'està prescindint de les energies renovables i s'està potenciant el servei d'altres fonts com les centrals de gas. A causa d'aquest reforç, el govern espanyol espera que pugi el preu del mercat de l'electricitat i, en conseqüència, que ho faci també la factura de la llum a les llars. Així ho han confirmat aquest dijous en declaracions a El Periódico fonts del Ministeri de Transició Ecològica, les quals admeten que hi haurà un "cost addicional".

Les mateixes fonts assenyalen que aquest augment a la factura de la llum durarà mentre ho faci la situació d'emergència energètica, si bé esperen que sigui un augment "mínim" del preu. Des del govern espanyol, tanmateix, no han donat encara cap pista sobre quan es produirà la normalització definitiva de la situació energètica, per la qual cosa aquesta situació es podrà prolongar. La realitat és que fa dies que el preu de la llum ja ha pujat després de l'apagada, assolint pics de 0,25 euros el quilowatt, quan abans del sinistre estaven en cotes més baixes.

De moment, tot apunta que es mantindrà aquest reforç de la xarxa elèctrica fins que la comissió d'investigació de l'apagada aclareixi amb precisió les causes de l'apagada, per a la qual cosa hi ha un termini de tres mesos a mig any. Els registres de l'operadora, Xarxa Elèctrica, evidencien que en les hores prèvies a l'apagada es van registrar "desviacions molt fortes" dels valors normals. Ara, l'informe reflecteix que el sistema va tenir diverses caigudes abans del dia del col·lapse. El 22 d'abril no es va produir una apagada general, però sí que hi va haver problemes a la xarxa d'Adif, que van provocar retards als trens, o la refineria de Cartagena, que es va desconnectar del sistema elèctric en detectar problemes a la xarxa.

Encara se n'investiguen les causes: el govern espanyol demana "temps"

Dies després i amb una gran quantitat d'investigacions obertes, el ministre de Transformació Digital, Óscar López, manté viva la hipòtesi del ciberatac com a causa de l'apagada. "No descartem cap línia d'investigació encara", ha assenyalat després del Consell de Ministres d'aquest dimarts. De moment, l'única novetat que pot oferir l'executiu és la que ha exposat aquest dilluns la vicepresidenta tercera, Sara Aagesen: 19 segons abans de l'apagada històrica es va produir una altra errada. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha parlat aquest dimecres al Congrés d'una "concatenació d'anomalies" i ha demanat temps per aclarir la situació.