Durant 6 hores, el major, Josep Lluís Trapero, ha anat desgranant un relat ja conegut davant el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo.

La primera sessió del judici, que només havia de ser de matí, ha estat intensa. Carballo només ha posat entre les cordes Trapero quan el major no ha sabut explicar per què no es van impedir els actes d'escoles obertes en els punts de votació. La resta ha estat un passeig del cap dels Mossos, que busca distanciar-se al màxim de l'acció dels polítics.

Onze mesos després de la seva declaració com a testimoni en el judici al procés del Tribunal Suprem, ha tornat a desgranar els conceptes ja coneguts, com els objectius dels binomis dels Mossos d'Esquadra l'1-O, els fets del 20-S i les reunions on va aconsellar al Govern desconvocar el referèndum per possibles problemes de seguretat pública.

Però avui hem vist un Trapero més contundent, que ha revelat com va viure el procés independentista i què pensava sobre les accions previstes pel Govern. I d'aquesta manera s'ha desmarcat com no ho havia fet mai. Ha qualificat d'"il·legals" les pretensions de l'executiu de Carles Puigdemont i de "barbaritat" algunes de les accions que es van fer en el terreny polític.

Fins i tot ha expressat la seva sorpresa per com la ciutadania es va atrinxerar per defensar les urnes. "Els hi anava la vida", ha dit. "Era una actitud difícil d'entendre i de preveure", ha prosseguit.

Trapero ha explicat que es van requisar 434 urnes dels punts de votació, malgrat tot.

Les "barbaritats" del Govern

El major ha dit que se sentia "molt incòmode" amb la posició que tenia el Govern i les accions que s'estaven plantejant. "Vaig deixar clar on estava el cos", ha explicat al fiscal Miguel Ángel Carballo. Trapero ha volgut deixar clara la seva distància ideològica amb els plans del Govern i ha dit que així ho va "comunicar diversos cops a Jané". De fet, Trapero ha exposat sense problemes els motius de la dimissió de Jordi Jané com a conseller i d'Albert Batlle com a director general de la Policia.

Segons el major, la "incomoditat" de tots dos amb l'executiu de Carles Puigdemont i el procés independentista i el fet de no rebre el suport dels seus superiors van fer que abandonessin els càrrecs. Jané plega, segons Trapero, pels "actes il·legals que estava proposant el Govern". 

 

 

Trapero no es casa amb ningú i no ha tingut problemes a dir que no estava d'acord amb el procés independentista que estava tirant endavant el Govern i les accions que estaven planificant i que podien constituir un delicte. De fet, ha titllat de "barbaritat" la declaració d'inici del procés del 9 de novembre del 2015, on constava "no supeditar a decisions de les institucions de l'estat espanyol". Segons Trapero, ell ja veia la possibilitat que fos delicte i que comportés imputacions: "Ho considero una barbaritat més de les que s'estaven fent i si constituïa un delicte, se'ls imputaria".

El major també ha explicat que va fer tot el que calia per evitar el referèndum: "Vam fer el que enteníem que manava aquella ordre judicial".

"Tu a mi no m'has de dir com he de fer un dispositiu"

Jordi Sànchez tampoc s'ha salvat en la declaració de Josep Lluís Trapero. El major ja va deixar clar el distanciament amb Jordi Sànchez quan va declarar com a testimoni en el judici al procés en el Tribunal Suprem, però avui encara ha estat més contundent i ha revelat el contingut d'algunes converses telefòniques que van mantenir el 20 de setembre, durant els escorcolls a la Conselleria d'Economia.

"'Tu a mi no m'has de dir com he de fer un dispositiu'. I li vaig penjar el telèfon", ha dit Trapero durant l'interrogatori de la Fiscalia. Aquesta va ser l'última trucada que va atendre de Sànchez aquell matí. També ha explicat que la "conversa irada" que va tenir Jordi Sànchez amb els seus comandaments "no va tenir cap efecte".

"El senyor Sànchez podia dir missa", ha dit Trapero desvinculant les accions de l'ANC i la convocatòria de la manifestació amb el cos dels Mossos d'Esquadra. De fet, la Fiscalia busca la connivència, i el major la va desmuntant de mica en mica.

 

Josep Lluís Trapero ha explicat que el 20 de setembre, cap a les 11 h, el conseller Joaquim Forn li va trucar per avisar-lo que li trucaria Jordi Sànchez per posar en contacte els responsables de l'ANC i els Mossos. "Tenim un model en el qual prima la mediació", ha dit el major per justificar les trucades i els contactes. El fiscal ha quantificat en 30 els intents i trucades entre Trapero i Sànchez. 

Prèviament al 20-S, Trapero assegura que no va tenir "mai contacte amb aquesta persona", tot i que sí que sabia que "era una de les veus cantants". 

 

Els binomis

"Els binomis eren una part del dispositiu". Trapero ho ha repetit una vegada i una altra i ha explicat que "eren la resposta dels Mossos a una part d'un dispositiu conjunt amb tres cossos de seguretat". Avui hem tornat a escoltar els objectius dels binomis. Calia controlar 2.200 centres de votació. Segons Trapero, "calia tenir ulls" en els 2.200 centres i per això es va dissenyar el dispositiu que a més prenia acta de la situació per enviar-ho a la jutgessa.

El major dels Mossos ha defensat l'estratègia del cos per evitar mals majors, amb càrregues policials, i ha qüestionat si hauria anat millor enviar les unitats d'ordre públic a 100 punts. De fet, allà on van anar els antiavalots de la Guàrdia Civil i del CNP hi va haver ferits i no va servir per impedir la votació perquè hi havia cens universal. "No ho vam poder preveure ni nosaltres ni ningú", ha dit tirant una indirecta molt directa als cossos i forces de seguretat de l'estat espanyol.

Les disculpes del major

Josep Lluís Trapero ha demanat disculpes i ha admès l'error d'encarar-se al fiscal en cap de Catalunya quan el president del TSJC el cita a una reunió i se'l troba allà. "Reconec que equivocadament responc de la manera menys indicada", ha dit.

El major ho ha volgut deixar clar perquè ha tornat a repetir el missatge perquè no se li escapés al ministeri públic: "Em vaig veure violentat, no vaig estar encertat i li reconec l'error". 

El 20-S

Josep Lluís Trapero ha convertit la seva declaració en el judici a l'Audiència Nacional en un cara a cara amb el tinent fiscal Miquel Ángel Carballo, el mateix fiscal que va demanar per a ell presó sota fiança fa dos anys, quan el van citar per primer cop.

En la primera part de l'interrogatori, sobre els fets del 20-S, Trapero n'ha tingut prou de dir que "venia tot sobrevingut i de diferents llocs", perquè el fiscal hagi caigut a la trampa d'entrar en una defensa de la Guàrdia Civil. El major ha retret d'alguna manera que la Guàrdia Civil no avisés del dispositiu dels escorcolls als edificis de la Generalitat, com sí que havien fet altres cops. Carballo s'ha atrinxerat en el secret de sumari.

Trapero ha volgut posar sobre la taula que amb una bona planificació s'hauria pogut impedir la mobilització multitudinària davant el Departament d'Economia i que, un cop engegat tot, era impossible parar-ho sense conseqüències més greus. 

 

El major també ha replicat al fiscal que la mobilització era pacífica malgrat els crits i les consignes "no passareu, no sortireu". "Cridar és una cosa i fer-ho és una altra", ha reblat Trapero.

Sobre els cotxes policials i la gent que hi va pujar a sobre, el fiscal també hi ha burxat. Però Trapero tampoc ha cedit: "A mi em pot semblar molt malament això i moltes coses. Però el que a mi em pugui semblar... Estàvem en un dia excepcional, i vam valorar que fer una actuació d'ordre públic, una càrrega, se'ns podia escapar de les mans i vam anar enviant recursos per si eren necessaris".

"Si haguéssim fet unes càrregues, hauria acabat molt malament", ha insistit replicant que la multitud també va pujar sobre els vehicles dels Mossos. 

 

 

I novament, en l'interrogatori surt el nom de Ferran López. La mà dreta de Trapero, realment ho era i actuava com a tal. Va ser ell l'encarregat de coordinar els Mossos i la Guàrdia Civil i comunicar els detalls del dispositiu per garantir la seguretat davant el Departament d'Economia mitjançant 40 trucades telefòniques a partir del moment en què la policia espanyola demana l'assistència dels Mossos davant la convocatòria ciutadana. Però aquesta reclamació d'assistència no va ser fins a les 9.30 h.

El major Josep Lluís Trapero ha començat l'interrogatori de la Fiscalia explicant tota la seva trajectòria professional. Trapero accedeix a major l'abril del 2017 després de 10 anys que el càrrec estigués vacant. I aquí el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo ha volgut ser incisiu preguntant el motiu per què va estar 10 anys vacant i a les portes del procés independentista se'l nomena. 

Carballo ha volgut saber només començar l'interrogatori quina relació tenia amb el president Carles Puigdemont. Però Trapero ha estat clar: abans del seu nomenament no havia tingut mai relació amb Puigdemont.

El 20-S

Trapero ha explicat que va tenir coneixement dels escorcolls a la Conselleria d'Economia a les 8 h. El que no recorda el major és com ho va saber. "Crec que em va trucar algun membre del cos, però no l'hi puc assegurar", ha dit a preguntes de la Fiscalia. 

"Vam constituir un CECOR per coordinar tot allò", ha dit Josep Lluís Trapero explicant que va parlar amb el comissari Ferran López i van preparar un dispositiu per si havien d'enviar-hi efectius. Els Mossos envien sempre un cotxe patrulla en escorcolls policials, "bàsicament per casos de corrupció", i aquest va ser el cas del 20-S: "Es va enviar una patrulla per fer feina de gestió de la seguretat". 

Trapero ha explicat que ell no va enviar Teresa Laplana, cap de l'ABP, a la Conselleria d'Economia i que no sabia que estava de baixa. 

20-S economia - Sergi Alcàzar

Trapero s'ha desmarcat de l'autorització de la concentració que va acabar sent multitudinària, perquè diu que ningú li va consultar res i que aquell matí estava "apagant focs".

La declaració de Trapero continuarà demà a partir de les 10 h, i amb les preguntes encara del fiscal.