Twitter ha acomiadat els seus 26 treballadors a Espanya per correu electrònic, segons han informat els sindicats UGT i CCOO. Els acomiadaments s'han d'ajustar a les lleis de cada país, i per aquest motiu els sindicats apunten que comunicar-ho per correu ho converteix en un acomiadament nul. El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat en una piulada que segons "s'ha de fer com a acomiadament col·lectiu", i que aquest implica un període de consultes, 15 dies de negociació i comunicar-ho a l'autoritat laboral. En cas que aquestes condicions no es compleixin, creu que Twitter haurà de readmetre els 26 afectats. També s'ha pronunciat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que a través de la mateixa xarxa social ha constatat els acomiadaments, i en declaracions a TVE ha afirmat que "l'empresa no pot fer el que vulgui, sinó que ha de complir uns tràmits". 

Els sindicats han assegurat que denunciaran davant la inspecció de Treball l'actuació de Twitter i han oferit assessorament legal als treballadors per impugnar els acomiadaments. Álvarez també ha aprofitat per reivindicar la necessitat de "recuperar l'autorització administrativa prèvia en els acomiadaments col·lectius". Considera de gran importància reprendre aquesta qüestió que va quedar pendent en l'última reforma laboral. "La gent no pot estar tan desprotegida", ha lamentat. 

Elon Musk acomiada el 50 % de la plantilla de Twitter

La plantilla espanyola, doncs, estaria dins del 50 % de treballadors que el multimilionari Elon Musk hauria fet fora després de comprar la xarxa social. Es calcula que de les 7.500 persones que treballen per a Twitter arreu del món, 3.700 seran despatxades en aquests dies. Malgrat que el magnat no ha confirmat ni desmentit públicament la xifra, va assegurar en una piulada que "no hi havia una altra opció" que dur a terme aquests acomiadaments davant les pèrdues que pateix la companyia, xifrades en 4 milions diaris. També va destacar que a tots els treballadors acomiadats se'ls havia ofert 3 mesos d'indemnització, "un 50 % més del que es requereix legalment". 

La plantilla de Twitter a Espanya ja havia rebut un correu de la companyia fa pocs dies on se'ls anunciava que "es procedia a fer una retallada de llocs de treball" i se'ls adjuntava un document amb detalls sobre el procés i qüestions com ara les indemnitzacions, la legislació aplicable o el nombre d'afectats arreu del món. Segons van explicar els treballadors a Efe, sospiten que no quedarà cap treballador a Espanya i que es desviarà a Irlanda la gestió del negoci de la companyia. 

Els canvis d'Elon Musk a Twitter

L'acomiadament massiu, juntament amb la possible subscripció de 8 dòlars mensuals per als comptes verificats amb el tic blau, permetria a l'home més ric del món reduir les pèrdues de la xarxa social. Però aquests no han estat els únics canvis que ha implementat Musk des que va comprar Twitter per un valor de 44.000 milions de dòlars. Tan bon punt va arribar, va acomiadar alguns executius, com ara el conseller delegat, Parag Agrawal; el cap financer de Twitter, Ned Segal; la màxima responsable legal i de polítiques, Vijaya Gadde; i l'advocat principal de la signatura, Sean Edgett. Ha substituït aquests membres per un petit grup d'assessors de confiança, inclòs el seu advocat personal Alex Spiro.

Quant a mesures en relació amb els treballadors, també ha informat que exigirà el treball presencial a partir d'aquest dilluns, una mesura que suposa un canvi en la política de l'empresa, que des de la covid permetia als empleats treballar en remot des de qualsevol lloc del món.