El nou CEO de Twitter, Elon Musk, ha rebut una allau de crítiques després de fer pública la seva intenció de cobrar diners a canvi de verificar comptes amb el check blau oficial. Més concretament, el sempre imprevisible bilionari sud-africà va parlar d'oferir el símbol de verificació a canvi de 20 dòlars al més, tot argumentant que la xarxa social que acaba de comprar es troba enmig de greus problemes econòmics. Amb tot, sembla que l'allau de crítiques l'ha frenat una mica per les implicacions que pot tenir en el volum d'usuaris i, després d'intercanviar uns missatges amb el famós escriptor Stephen King, sembla que hauria rebaixat la quota a 8 dòlars mensuals. Si bé moltes persones han celebrat que l'home més ric del món prengui les regnes de Twitter, després que hagi advocat durant mesos per liberalitzar aquesta xarxa social i fer un gir de 180 graus en les polítiques de censura de la companyia, altres han assenyalat que mesures com aquesta no fan res per fomentar la llibertat d'expressió, ans tot al contrari. "A tots els que es queixen, si us plau seguiu queixant-vos, però costarà 8 dòlars", ha piulat aquest dimecres.

"Poder per al poble"

En una sèrie de tuits dels darrers dies, Musk ha volgut deixar clar que aquest preu serà "ajustat per país, en proporció al poder adquisitiu". La versió anomenada Twitter Blue, fins ara amb un èxit molt limitat i disponible a molt pocs països, tindria alguns avantatges a canvi de pagar la subscripció, com ara tenir prioritat a les respostes, esments i cerques, "quelcom essencial per a combatre el contingut brossa", facilitats per pujar vídeos llargs, àudios i, finalment, posar "la meitat de publicitat", que tindrà un "mur de pagament". Musk surt així al pas de la polèmica, tot assegurant que el nou sistema que pensa aplicar significa "poder per al poble", mentre que l'actual és "un sistema de serfs i senyors".

Musk també ha anunciat en un fil de piulades que els diners que generin les subscripcions de Twitter Blue també es destinaran a crear un fons per poder retribuir els creadors de contingut de la xarxa social. La compra de Musk ha fet saltar totes les alarmes dels activistes prodrets a les xarxes, i és que, immediatament, militants d'extrema dreta han interpretat els canvis a Twitter com una llum verda als discursos d'odi sense restriccions. En les darreres hores, han proliferat els insults, la terminologia racista i l'apologia del feixisme.