Avui en el judici a l'Audiència Nacional al major Josep Lluís Trapero i la cúpula d'Interior han declarat alguns dels agents que van participar en les detencions dels alts càrrecs del Govern el 20 de setembre del 2017. Tots han explicat les manifestacions que van tenir a les portes dels llocs on van fer els escorcolls i tots han deixat caure durant l'interrogatori del fiscal Pedro Rubira la inacció dels Mossos, tot i que ningú els havia preguntat. 

El guàrdia civil que va detenir Josep Maria Jové, l'agent amb TIP K47019k, mentre explicava l'escorcoll a casa de l'alt càrrec i sense oblidar-se d'esmentar l'Enfocats, ha sortit de guió per deixar clar que "els Mossos d'Esquadra no van fer res" per evitar el referèndum. "Tenien potencial i la professionalitat necessària", ha insistit, i ha remarcat que no hi va haver "cap actuació significativa del paper dels comandaments". 

 

 

Una afirmació totalment gratuïta que l'advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, s'ha encarregat de desmuntar amb dos minuts i una bateria de preguntes que ha deixat descol·locat l'agent.

 

 

 

L'agent que va detenir Xavier Puig, responsable de l'àrea de tecnologia d'Exteriors, el guàrdia civil amb TIP  P35979V, també ha carregat contra els Mossos. L'escorcoll a la seu d'Exteriors a via Laietana va ser tens a l'hora de treure el detingut. El policia ha descrit com els manifestants, que no ha sabut concretar si n'eren 200, 300 o 400, van intentar "arrabassar" el detingut que anava dins una càpsula. En la seva descripció ha volgut deixar clar que els Mossos no van acudir a la trucada d'ajuda. Una nova afirmació que Olga Tubau ha desmentit amb una bateria de preguntes, en què ha acabat demostrant que diversos efectius de les unitats d'ordre públic ARRO van anar al lloc dels fets a auxiliar la Guàrdia Civil.

 

Implicant César Puig

El primer agent que ha declarat avui ha intentat implicar en l'organització del referèndum l'ex-secretari general d'Interior César Puig. Ha dit que va trobar fins a 4 correus electrònics entre ell i Jové sobre les incidències.

 

Quan li ha preguntat l'advocat de Puig, però, ha dit que no va analitzar tot el correu de Puig ni de Jové.