La pastisseria Sàbat de Sant Cugat del Vallès ha retirat aquest dimecres una mona de l'aparador de la seva botiga per una denúncia pública que la titllava de racista, segons ha avançat el mitjà Tot Sant Cugat. El col·lectiu feminista Hora Bruixa de Sant Cugat ha difós una fotografia a través de les xarxes socials d'aquesta figura de xocolata i ha exposat que era una mostra de com es continuava fent servir el tòpic que associa la xocolata amb persones negres. "La figura mostra una dona despullada, només tapada amb un davantal, amb uns llavis vermells totalment desproporcionats que mantenen la caricaturització històrica sobre les persones negres i que només contribueix en la seva estigmatització", han apuntat des del col·lectiu feminista. Davant d'això, la pastisseria ha decidit retirar la mona i el responsable de l'establiment ha lamentat que algú s'hagi pogut sentir ofès, segons recull el mitjà citat. 

"Hem vist com, amb motiu del dia de pasqua, la pastisseria Sàbat ha posat en el seu aparador una figura de xocolata que representa una dona negra sostenint dues safates. Creiem que, en ple 2023 i després de totes les campanyes que s’han fet per denunciar el racisme intrínsec que hi ha darrere de relacionar la xocolata amb les persones negres (conguitos, colacao, etc), està fora de lloc seguir perpetuant aquesta imatge plena de tòpics", han explicat en un fil a Twitter.

En aquesta línia, Hora Bruixa ha detallat que la figura simbolitza una dona despullada "només tapada amb un davantal" i, a més, amb uns llavis vermells "totalment desproporcionats". Segons el col·lectiu, això és una "caricaturització històrica" de les persones negres. La mona també sosté dues safates, "imatge que evoca directament a l’esclavisme", han assenyalat. "Rebutgem aquesta representació de les persones negres i demanem la retirada d’aquest figura de l’aparador, no entenem en cap cas quina relació pot tenir amb la pasqua", han afegit en la seva denúncia pública.

Polèmica pels gegants

Aquesta denúncia feta pel grup feminista Hora Bruixa ha arribat setmanes després de la polèmica generada per la candidata de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, que va demanar retirar alguns elements de la cultura popular catalana perquè evoquen al passat colonialista i esclavista de Catalunya. En un article publicat a ElCrític.cat, Changue va demanar una mirada més crítica sobre el passat colonialista de Catalunya i, per exemple, retirar els gegants "negritos" de Santa Tecla, a Tarragona, o els "cubanitos" de Sitges. Segons la candidata de la CUP, aquestes figures són un enaltiment del colonialisme i cosificació de les persones negres. "No és perquè siguin negres, és perquè són negres esclavitzats", va detallar.