La candidata de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, ha demanat retirar alguns elements de la cultura popular catalana perquè evoquen al passat colonialista i esclavista de Catalunya. El documental emès la darrera setmana a TV3 Negrers. La Catalunya esclavista segueix portant cua, i aquest dilluns Changue ha publicat un article a ElCrític.cat on demana que es posi una mirada més crítica sobre el passat colonialista de Catalunya. Ha demanat, per exemple, retirar els gegants "negritos" de Santa Tecla, a Tarragona, o els "cubanitos" de Sitges. Aquests gegants, argumenta Changue, són enaltiment del colonialisme i cosificació de les persones negres. "No és perquè siguin negres, és perquè són negres esclavitzats", afirma en una piulada. Els "cubanitos" de Sitges són "directament colons indians". Changue puntualitza, però que no tots els gegants negres tenen aquesta connotació, n'hi ha que estan "ben fets", però altres tenen la connotació colonialista o esclavista.

A l'article que ha publicat a ElCrític.cat, l'alcaldable de la CUP explica que el documental de TV3 proposa una "mirada crítica", però que ho fa des de "la comoditat" de l'espectador blanc. La candidata explica que, des del seu punt de vista, el documental es presenta com una aportació a la reparació, però que si s'analitza amb una mirada crítica, realment no és tan així. "El documental dona dades i fa recreacions històriques, algunes d’innecessàries, com les de les persones esclavitzades dins els vaixells, que no tenen cap altra funció que la de buscar l’empatia de l’espectador per l’atrocitat comesa". Amb això es veu, segons diu, que el documental "no és una aportació a la reparació de la dignitat dels nostres ancestres", sinó una aportació per "mitigar la culpa blanca". "Que les dades es donin de forma escèptica, en un intent d’objectivitat només alterat per algunes apreciacions dels entrevistats i del presentador, acaba transmetent fredor i distància. Aquesta distància ubica la qüestió esclavista prou lluny perquè no esquitxi ni interpel·li el present i prou a prop per reconèixer la memòria que cal recuperar per fer justícia", escriu Changue.

Gegants negritos santa tecla

Els gegants de Santa Tecla que Changue menciona / Foto: Gencat

Pel que fa a les reaccions a la xarxa, l'alcaldable de la CUP creu que hi ha qui justifica l’esclavatge perquè “tothom ho feia”, “altres ho feien més”, “ho feien els que eren espanyols”, i diu que també són els que acostumen a titllar d'"antisemites" els qui defensen Palestina davant el genocidi d'Israel, un tema candent a la ciutat de Barcelona després de la decisió d'Ada Colau de trencar l'agermanament amb Tel-Aviv.

Changue demana "reparació"

Changue, afrodescendent i membre de diferents entitats que lluiten per la reparació, afirma que "reparació" vol dir que cap simbolisme en forma de reconeixement institucional "serà adient si no va precedit d’accions materials concretes". En aquest sentit, proposa prohibir també "l’enaltiment dels colons indians per l’explotació i la violència", deixar de pagar amb diners públics festes populars d’"enaltiment del colonialisme" com la Fira d’Indians de Begur o estructures nostàlgiques com la Xarxa de Municipis Indians, retirar de les celebracions populars els elements que "banalitzen el colonialisme i l’esclavatge" i dedicar finançament públic a l’arxiu històric per poder catalogar i significar la petjada de l’esclavisme i del colonialisme arreu de Catalunya.