El Govern ha acordat aquest dimarts rebaixar un 40% les taxes dels màsters oficials de les universitats públiques de cara al pròxim curs 2021-2022 per equiparar-los als estudis de grau, per la qual cosa passaran a tenir un preu de 27,67 euros per crèdit. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ja va avançar en una entrevista a Catalunya Ràdio fa unes setmanes que hi hauria canvis en els preus dels màsters i graus. 

Ho ha anunciat en roda de premsa després de la reunió setmanal de l'executiu, la seva portaveu, Patrícia Plaja, qui ha detallat que aquesta disminució de preus s'afegeix a la rebaixa global del 30% ja aplicada aquest curs i incorpora els descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, segons recull Efe.

Quan valdrà el crèdit del màster?

Quant als màsters que habiliten per a l'exercici d'activitats regulades, com els de professor de secundària o advocat, el preu per crèdit passa dels 28,82 euros als 27,67 euros, amb una reducció del 4%.

D'aquesta forma, a partir del curs que ve, un màster estàndard de 60 crèdits costarà uns 1.660 euros i, en cas dels beneficiaris de beques, entre 1.245 i 1.328 euros.

Què passa amb els estudis de grau?

En els estudis de grau es manté la rebaixa del 30% i el preu del crèdit matriculat per primera vegada continuarà sent de 17,69 euros (coeficient d'estructura docent A), de 25,04 euros (B) i de 27,67 euros (C).

Per tant, la matriculació de 60 crèdits costa entre 1.061 i 1.660 euros a l'any en funció del coeficient d'estructura docent del títol escollit.

L'equiparació dels preus de màster i grau universitari suposa un cost econòmic de 9,3 milions d'euros que assumirà el Departament de Recerca i Universitats, per la qual cosa no impactarà en les finances de les institucions educatives.

Després de les PAU

La notícia ha arribat just després de saber-se els resultats de les PAU, que es van conèixer el passat 23 de juliol. Ara, encara falten per saber les notes de tall per conèixer, definitivament, què podran estudiar els alumnes de cara el curs vinent. 

De moment, però, per fer una mica més amena l'espera i calmar els nervis es poden consultar els graus més accessibles i els que ho són menys amb unes notes altíssimes (segons les notes de tall de l'any passat) perquè també tenen una demanda molta alta o les que generen més ocupació una vegada s'han acabat els estudis o fins i tot, millors salaris. Si el que es vol és intentar opció per una formació més teòrica o pràctica, també es poden consultar les carreres amb millor formació pràctica o bé teòrica.  

 

 

Imatge principal: una aula d'universitat / Unsplash