Els exàmens de la selectivitat del 2021 ja s'han acabat. Ara només resten els nervis de l'espera per saber la nota i comprovar si els prop de 40.000 estudiants que s'han examinat podran estudiar durant el curs vinent allò que volen. I a mesura que s'acosta el dia –el divendres 25 de juny ja se sabran les notes–, els nervis van en augment. Algunes carreres són molt demandades i per tant tenen una nota de tall més alta. Altres, però, no ho són tant perquè la demanda no és tan alta i això les fa més accessibles. 

Notes de tall més baixes (5.00)

 1. Direcció Hotelera (Universitat Autònoma de Barcelona)
 2. Turisme (Universitat Autònoma de Barcelona)
 3. Turisme en anglès (Universitat Autònoma de Barcelona)
 4. Arqueologia (Universitat de Barcelona)
 5. Estudis Àrabs i Hebreus (Universitat de Barcelona)
 6. Filologia Catalana (Universitat de Barcelona)
 7. Filologia Clàssica (Universitat de Barcelona)
 8. Filologia Hispànica (Universitat de Barcelona)
 9. Geografia (Universitat de Barcelona)
 10. Geologia (Universitat de Barcelona)
 11. Investigació privada (Universitat de Barcelona)
 12. Lingüística (Universitat de Barcelona)
 13. Llengües i Literatures Modernes (Universitat de Barcelona)
 14. Llengües Romàniques i les seves literatures (Universitat de Barcelona)
 15. Ciències Culinàries i Gastronòmiques (Universitat de Barcelona)

L'any passat (2020) en 184 estudis de grau n'hi va haver prou amb un 5 per poder-se matricular, segons recull el portal Unportal. Ara bé, en 122 graus, va caldre tenir més d'un 10. Els graus amb més nota –superiors a 13– les ocupen, com ja és habitual, els dobles graus de Física i Matemàtiques de la UAB i la UB, Matemàtiques (UPC), Matemàtiques i Enginyeria Informàtica (UB), els estudis de Medicina del campus Clínic de la UB i de la UPF. També el grau interuniversitari en Filosofia, Política i Economia que imparteixen la UPF i la UAB de forma conjunta amb dues universitats de Madrid. 

Més d'un 12

Al segon esglaó del rànquing, segons el mateix portal, també l'any passat, hi va haver 36 titulacions on es va necessitar entre un 12 i un 13 per poder-hi entrar. En aquest grup hi ha sis títols de Medicina, tres graus de Ciències Biomèdiques (UAB, UB, UdL), dues de les cinc titulacions en Enginyeria Biomèdica (UB i UPF) i dos dels tres estudis de Matemàtiques (UB i UAB).

Entre un 10 i un 12

En tercera posició –detalla Unportal– hi ha 79 graus on la nota de tall està situada entre un 10 i un 12. Bàsicament hi ha biologies, enginyeries i 9 títols d'infermeria. També titulacions de Publicitat i Relacions Públiques de la UPF i UAB, Periodisme a la UPF i UAB, Comunicació Audiovisual o dobles graus com ADE i Dret o Educació Infantil i Educació Primària. 

 

 

Imatge principal: una estudiant fa la selectivitat a la URV de Tarragona / ACN