Àngel Gallego, el professor de filologia hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona suspès després d'haver rebut acusacions d'abusos per part d'alumnes, ha trencat el silenci una setmana després que se sabés la decisió de la universitat. Concretament, una alumna de doctorat l'ha denunciat per assetjament sexual, i set més ho han fet per assetjament laboral i sexual. Ara, però, Gallego ha assegurat que aquestes acusacions venen motivades pel fracàs acadèmic de les noies, tal com ha defensat en una publicació al seu perfil d'Instagram, que ha restringit als seus seguidors després de ser suspès per la universitat. Amb tot, Efe ha recuperat el comunicat del catedràtic, dividit en sis punts, entre els quals assegura que els estudiants descontents tenen dret a responsabilitzar-lo pel seu fracàs acadèmic i que "en un estat de dret" els estudiants "fins i tot tenen el dret de canalitzar la seva frustració a través d'altres mitjans, igual que jo el tinc a restar en silenci, sent innocent fins que no es demostri el contrari”.

A banda de ser inhabilitat durant catorze mesos per "fer prevaldre la seva condició d’empleat públic per obtenir un benefici indegut i per abús d’autoritat en l’exercici d’un càrrec”, també ha estat apartat de la coordinació de les proves d'accés a la universitat per la conselleria de Recerca i Universitats. Segons assegura en el text, després del comunicat en qüestió, no es tornarà a pronunciar públicament. Amb tot, en aquestes paraules, lluny de disculpar-se o reconèixer haver perpetrat aquests abusos, assegura que la proposta de sanció de la UAB "no inclou cap cas d'assetjament sexual", sinó només d'abús d'autoritat. "Els qui m'importen han compartit expressions de suport i preocupació, saben com em comporto professionalment i estan al corrent de què ha passat realment", ha escrit el professor, negant les acusacions de les seves alumnes.

Sancionat un any després de la denúncia 


El catedràtic ha recriminat la filtració "aparentment de manera il·lícita a alguns mitjans de comunicació" dels detalls dels càrrecs per un suposat abús d'autoritat i que, destaca, formen part de documentació confidencial: Excepte que, il·lícitament, les opinions públiques difoses a les xarxes socials hagin tingut accés a l'informe confidencial, es basen en informació parcial, distorsionada o subjectiva", ha denunciat, deixant clar que el procés judicial serà l'encarregat de determinar la validesa de les acusacions d'abús d'autoritat, obviant la denúncia per assetjament sexual.

L'expedient disciplinari obert a Gallego es va resoldre el 17 de febrer, i el procediment establia un termini de 30 dies per presentar al·legacions. Per això, un mes més tard es va conèixer el conflicte, l'endemà que sortís a la llum un primer cas d'abús, en aquest cas d'un catedràtic de física contra la seva doctoranda. La sanció contra el professor de filologia hispànica va entrar en vigor aquest dilluns, 20 de març. Amb tot, la denúncia es va interposar davant del rectorat fa més d'un any, fet que ha provocat molta indignació dins la comunitat universitària, des de les alumnes al mateix conseller, Joaquim Nadal, que davant les notícies va reclamar més proactivitat i sancions preventives per evitar que es tornessin a donar casos com aquests.