Davant dels dos casos d'abusos de professors a alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona que han sortit a la llum aquesta darrera setmana, les estudiants del centre han decidit habilitar un correu electrònic que ha de servir per denunciar noves situacions similars que tinguin lloc a la UAB. L'adreça electrònica per fer arribar els casos d'abusos és metoouab2023@gmail.com. Aquest fa referència al moviment que es va donar a Hollywood anys enrere quan, a partir d'una primera denúncia d'una actriu contra el totpoderós productor Harvey Weinstein, altres companyes també van alçar la veu i van denunciar violacions i assetjament sexual. Ara, podria passar el mateix a la universitat després que s'hagin destapat els dos primers casos. 

Segons han explicat les estudiants de la universitat, estan descontentes amb la gestió que el rectorat fa d'aquests casos d'abús i, per això, han decidit crear aquesta adreça de correu electrònic "davant l'onada de casos d'assetjament a la nostra universitat i en general". El correu, segons les estudiants, que avui han convocat una nova protesta davant la Facultat de Lletres de la UAB per l'últim cas conegut d'abusos per part d'un professor, servirà per atendre dubtes, preguntes o casos que els afectats o coneixedors dels fets vulguin explicar. No només les estudiants són crítiques amb la gestió que ha fet el rectorat dels presumptes abusos sexuals, sinó també els mateixos professors i el personal d'administració i serveis del Departament de Física de la UAB. 

Els dos casos d'abús a la UAB

Per un costat, el 15 de març, la UAB va suspendre de les seves funcions Àlvar Sànchez, condemnat per assetjament sexual a una doctoranda a qui dirigia la tesi. L'Audiència de Barcelona va ratificar la sentència per assetjament sexual en l'àmbit de la funció pública a aquest professor, condemnant-lo a un any i mig de presó i a nou d'inhabilitació i li prohibeix apropar-se a la víctima i comunicar-s'hi. Tot i la condemna, el professor havia continuat anant al centre, encara que, en un comunicat enviat el passat dimarts per la universitat informava que aplicarien "de manera immediata mesures cautelars, atesa la gravetat dels fets provats" i assegurant que fins ara no podia actuar.

Tot just l'endemà es va saber que, la mateixa universitat va suspendre de sou i feina durant catorze mesos Àngel Gallego, un professor de filologia hispànica de la Facultat de Filosofia i Lletres per "fer prevaldre la seva condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut i per abús d'autoritat en l'exercici d'un càrrec", segons va informar la institució a la comunitat docent a través d'un comunicat. Una alumna de doctorat havia denunciat el professor per assetjament sexual, i que set més ho han fet per assetjament laboral i per abús sexual.

El conseller demana més proactivitat i sancions de caràcter preventiu 

Davant aquests dos casos i la indignació dels alumnes,  el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va reclamar ser "molt més proactius" en aquestes situacions i apartar els professors o catedràtics de seguida que hi ha una denúncia per assetjament. "Quan apareix un cas, sanció immediata de caràcter preventiu. S’ha de ser contundent en inici, perquè si no els temes es podreixen i es perpetuen, i no pot ser de cap manera", va afirmar llavors.