La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha suspès de sou i feina durant catorze mesos Àngel Gallego, un professor de filologia hispànica de la Facultat de Filosofia i Lletres per "fer prevaldre la seva condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut i per abús d'autoritat en l'exercici d'un càrrec", segons ha informat la institució a la comunitat docent a través d'un comunicat. TV3 i el diari Ara asseguren que una alumna de doctorat ha denunciat el professor per assetjament sexual, i que set més ho han fet per assetjament laboral i per abús sexual. Però la UAB no ha confirmat aquest extrem.

L'expedient disciplinari obert al professor es va resoldre el 17 de febrer, i el procediment estableix un termini de 30 dies per presentar al·legacions. Un cop superat aquest estadi, la sanció entrarà en vigor dilluns vinent, 20 de març. Segons indiquen les informacions periodístiques publicades, la denúncia es va interposar davant del rectorat fa més d'un any. També afirmen que en els darrers cinc anys el professor ha dirigit la tesi a catorze estudiants, deu de les quals l'han abandonat perquè no podien suportar la situació.

Un primer cas d'assetjament sexual 

El cas del professor de filologia hispànica ha transcendit dos dies després que la UAB suspengués "provisionalment de les seves funcions" un catedràtic de física, Àlvar Sánchez, condemnat per assetjament sexual a una doctoranda a qui dirigia la tesi. L'Audiència de Barcelona ha ratificat la sentència per assetjament sexual en l'àmbit de la funció pública a aquest professor, el condemna a un any i mig de presó i a nou d'inhabilitació i li prohibeix apropar-se a la víctima i comunicar-s'hi. Tot i la condemna, el professor havia continuat anant al centre, segons fonts de la UAB, encara que, en un comunicat enviat aquest dimarts per la universitat, s'informa que aplicaran "de manera immediata mesures cautelars, atesa la gravetat dels fets provats" i assegura que fins ara no se podia actuar.

En el comunicat, la UAB ha indicat que la sentència judicial que condemna el catedràtic deriva "directament" de l'activació del protocol de la universitat per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual i la violència masclista i assegura que va acompanyar la víctima durant el procés i n'ha evitat "en tot moment la revictimització". L'Observatori per a la Igualtat va activar la Comissió Tècnica Assessora (CTA) quan la víctima hi va recórrer per denunciar els fets, el 2018. La comissió va traslladar els fets a la Fiscalia, perquè el cas podia ser tractat per la via penal. Segons explica el comunicat de la universitat, un cop el cas va passar a mans de la justícia, la UAB va quedar-ne a disposició i va deixar l'expedient disciplinari en suspens. 

Nadal reclama apartar-los preventivament a la primera denúncia

Per la seva part, el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, s'ha pronunciat aquest matí i ha demanat ser "molt més proactius” i apartar preventivament els professors o catedràtics de seguida que hi ha una denúncia per assetjament. En declaracions a Ràdio Estel, Nadal s’ha referit als dos casos coneguts els últims dies a la UAB, ja que un d’ells no va ser apartat fins que va ser condemnat per l’Audiència de Barcelona. Nadal ha lamentat aquesta situació, assegurant que no poden passar ni setmanes ni mesos, afegint que “a vegades fa l'efecte que entre que es produeix la primera l’alerta i es ratifica una reacció passa massa temps”. “Quan apareix un cas, sanció immediata de caràcter preventiu. S’ha de ser contundent en inici, perquè si no els temes es podreixen i es perpetuen, i no pot ser de cap manera”, ha insistit.