Les corrides de toros a Espanya estan sent examinades de prop pel Comitè de Drets dels Infants de l’Organització de Nacions Unides (ONU). Aquest comitè, segons informa l’agència Europa Press aquest dijous, ha sol·licitat a Espanya que aporti informació sobre els passos que hagi fet per tal de prohibir la participació de menors de 18 anys com a toreros i com a espectadors en esdeveniments taurins.

Aquest interès pels toros i l’accés que els més petits tenen a aquest tipus d’espectacles s’ha elevat internacionalment gràcies a un informe que PACMA ha fet arribar a l’organisme. En aquest informe s’hi denuncia que Espanya no només no ha avançat en el sentit de prohibir l’accés dels menors als toros, sinó que fins i tot fomenta la cultura taurina amb mesures com campaments per a nens, encierros infantils.

La qüestió sobre els toros és una de les 55 per les quals l’ONU interpel·la Espanya en relació amb l’informe de conclusions emès per aquest organisme de Nacions Unides per a la protecció dels infants el 2018. El document dona un termini per contestar que expira el 15 de febrer de 2024 i en un màxim de 21.200 paraules.

Fonts del Ministeri de Drets socials i Agenda 2030 han explicat a Europa Press que han rebut la sol·licitud i que té un any per a preparar l'informe i respondre a totes les preguntes. Les mateixes fonts apunten que és la Direcció General d’Infantesa la que ha de preguntar a les comunitats autònomes, competents en la matèria taurina en aquest cas, i als ajuntaments, per conèixer quines mesures han pres des del 2018.

La llei catalana sobre les festes tradicionals amb bous

A Catalunya existeix la Llei 34/2010, d'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous. Segons el text d’aquesta llei, a Catalunya “es prohibeix explícitament la participació en els espectacles [de bous] a menors de 14 anys, que només hi poden ser presents com a espectadors”. En aquesta matèria d’exposició de menors d’edat a espectacles taurins és precisament aquesta Direcció General qui fa d'intermediària entre les comunitats autònomes i les administracions locals i les recomanacions interposades pel comitè de l’ONU.

Tot i les preguntes que fa l’ONU, cap recomanació del Comitè dels Infants és vinculant, de manera que cada estat membre decideix de manera sobirana si les vol implantar o no.  Segons les fonts esmentades per Europa Press, a l’estat espanyol decidir aquest aspecte queda en mans de les comunitats autònomes. És competència seva.