L'onada de calor està socarrimant Catalunya amb temperatures màximes de fins a 41 graus. Des de fa cinc dies la calor ha agafat més intensitat i aquest dissabte el termòmetre ha arribat a marcar 41,4 graus a la zona de Lleida, en un cap de setmana amb restriccions severes en les activitats al medi natural per tractar de minimitzar el risc d'incendis. Segons les dades fins a les 17 hores del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la temperatura ha batut aquest dissabte el rècord d'aquesta onada de calor, amb els 41,4 graus a Sant Romà d'Abella, a la comarca del Pallars Jussà (Prepirineu lleidatà), i a Seròs, al Segrià (la "plana" de Lleida).

Altres localitats lleidatanes han superat els 40 graus, com La Pobla de Segur, Tremp, Alcarràs, Torres del Segre i Gimenells, així com Montesquieu, en aquest cas a la comarca d'Osona (Barcelona). A la capital catalana aquest diumenge no s'ha baixat dels 27 graus, mentre que la màxima ha arribat als 31,5 graus. La predicció meteorològica apunta que aquest diumenge seguirà l'ambient tòrrid a tota Catalunya, amb pics que tornaran a superar els 40 o 41 graus a l'interior, si bé en alguns punts, sobretot al litoral, les temperatures poden ser una mica més baixes.

La calor seguirà durant la setmana que ve, per la qual cosa segueix vigent l'avís per altes temperatures pràcticament a tot el territori i les recomanacions per evitar cops de calor, com no fer exercici i evitar sortir al carrer en hores centrals del dia, hidratar-se i remullar-se freqüentment, utilitzar si és possible algun tipus de climatització i ingerir aliments lleugers i poc calòrics, evitant l'alcohol. Segons les dades recopilades per l'Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri de Sanitat, hi ha hagut en el conjunt d'Espanya 237 morts entre el 10 i el 14 de juliol atribuïbles a les altes temperatures, de les quals solament una a Catalunya, de moment, des que va arribar l'onada a aquesta comunitat dimarts passat dia 12.

Amb aquesta canícula i sense pluges a la vista, la situació dels embassaments és cada vegada més crítica: les reserves actuals de les conques internes de Catalunya estan al 48 %, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Per l'elevat risc d'incendi forestal, es manté activat el pla alfa 3 -el de major risc d'incendi- i s'han tancat des d'ahir, divendres, els accessos als massissos de Montgrí, Albera, Montsec d'Llauris, Montsec de Rubies, Gabarres, Montserrat, Baronia de Rialp, Cap de Creus i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.