Quatre persones han mort per causes atribuïbles a l'onada de calor a Catalunya des de diumenge, segons informació de l'estadística de Monitorització de la mortalitat diària per excés de temperatura de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII). Aquesta recull dues morts atribuïbles a la temperatura aquest divendres, una dijous i una diumenge passat. Al conjunt de l'estat es comptabilitzen 360 morts atribuïbles a la temperatura des del 10 de juliol. Aquell dia hi van haver 15 defuncions, que van pujar a 28 dilluns, 41 dimarts, 60 dimecres, 93 dijous i el pic es va donar aquest divendres amb 123 defuncions en un sol dia atribuïbles a la temperatura. Del total de víctimes a Catalunya, l'estadística recull que una era major de 85 anys.

Alerta per l'onada

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla d'actuació per onada de calor en fase d'alerta. Això implica l'activació d'operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables mentre la temperatura no remeti de nou per sota del llindar d'alerta. D'una banda, professionals coordinats pel Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i recolzats per voluntaris de la Creu Roja sortiran al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les dels espais climatitzats. D'altra banda, s'intensificaran els serveis de Teleassistència i Servei d’Atenció Domiciliària per realitzar tasques d'un seguiment i control sistemàtic de les persones considerades fràgils.

En aquells casos en què es considera convenient, s'activen mesures per evitar que les persones amb major risc surtin al carrer en les hores del dia de més calor, a través de la concessió puntual d'àpats a domicili, el lliurament de ventiladors o l'atenció personalitzada a domicili. Per altra banda, s'activen mesures de permanència o perllongament de les activitats als centres climatitzats com casals d'avis, centres de dia per a persones grans, i per a persones discapacitades. 

D'altra banda l'Ajuntament de Girona ha prohibit accedir a qualsevol zona boscosa del terme municipal (tant a peu com en cotxe), fer barbacoes a tota la ciutat i ha obert tres refugis climàtics i les dutxes de la piscina de Santa Eugènia i el pavelló de Fontajau arran de l'onada de calor. L'alcaldessa, Marta Madrenas, va decretar aquest divendres l'activació del Pla de protecció civil en fase d'alerta, per l'episodi d'elevades temperatures i l'alt risc d'incendi forestal (que es preveu que duri fins entrada la setmana vinent). Entre d'altres, hi haurà vigilància especial a l'accés al massís de les Gavarres, que es reforçarà amb la presència d'agents de la Policia Municipal i també voluntaris de Protecció Civil.