La moda de plantar monòlits en llocs insospitats sense més explicació va arribar dissabte passat al municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp), quan va aparèixer a l’albereda de Santes Creus un obelisc d’uns tres metres d’altura amb inscripcions jeroglífiques egípcies.

No és el primer cas a Catalunya, on un monòlit aparegut dies abans a S’Agaró va ser primer víctima d’un acte vandàlic i, després de ser instal·lat en un parc públic de Platja d’Aro (Baix Empordà), va desaparèixer sense deixar rastre durant la nit de dilluns a dimarts d’aquesta setmana.

Per això, i amb l’ànim de protegir-lo del vandalisme o d’un possible robatori, però també amb la voluntat de convertir-lo en un reclam turístic, aquest dimecres l'Ajuntament d'Aiguamúrcia ha retirat l’obelisc de l’albereda amb la intenció de reubicar-lo avui mateix en una placeta situada a l'entrada del nucli de Santes Creus.

obelisco monolito santes creus acn

L'obelisc fa uns tres metres d'altura / ACN

Segons informa l’ACN, la decisió de desmuntar la peça es va precipitar dimarts després que es tingués coneixement de la desaparició del monòlit de Platja d'Aro, segons ha explicat a l’agència citada l'alcaldessa d’Aiguamúrcia, Dolors Palma. També hi ha la voluntat per part del consistori d’evitar que la gran afluència de curiosos a l'albereda es convertís en un "problema" de massificació en un espai protegit.

Indret amagat i sense vigilància

L'alcaldessa ha explicat que després de la desaparició del monòlit de Platja d'Aro nombrosos veïns es van adreçar al consistori per suggerir la retirada de la peça, atès que es trobava en un indret "molt amagat" i sense vigilància. Dimarts al vespre l'Ajuntament el va retirar preventivament i aquest dimecres al matí el govern municipal ha acabat de definir-ne la nova ubicació, en una placeta ubicada just després del pont de pedra.

Dolors Palma ha detallat que el monòlit el van ancorar a l'albereda amb una mica de formigó. "Això ens sap greu perquè es tracta d'una zona delicada", ha lamentat. De moment es desconeix qui hauria col·locat la peça i amb quin objectiu ho hauria fet. Només se sap que el missatge inscrit a l'obelisc podria traduir-se com 'comença el joc'. "Tenim tots molta curiositat, però no en sabem res", ha admès l'alcaldessa.

 

Imatge principal: L'obelisc va despertar la curiositat dels passejants de l'albereda de Santes Creus / ACN