Fa dues setmanes apareixia al bell mig desert de Utah, als Estats Units, un monòlit metàl·lic de 3,6 metres d'alçada sense cap mena d'explicació aparent. L'objecte va ser descobert per uns agents del Departament de Seguretat Pública de l'estat de Utah que estaven fent tasques d'observació de la fauna de la zona.

Tot un seguit de teories conspiratives relacionades amb espècies extraterrestres van inundar les xarxes un cop es va donar a conèixer l'aparició d'aquest monòlit, el qual recordava molt al que va aparèixer a la mítica pel·lícula d'Stanley Kubrick 2001: una odissea de l'espai (1968).

De fet, l'entusiasme per aquest fet va ser tan gran que les autoritats que van descobrir el monòlit no van compartir la seva ubicació per evitar la presència al lloc de milers de curiosos. Tanmateix, alguns van aconseguir trobar-lo i van demostrar-ho a les xarxes amb tot tipus de vídeos i fotografies.

Ara fa tres dies, el monòlit va desaparèixer tal com havia aparegut: sense deixar cap mena de rastre, cosa que ha fet créixer exponencialment el misteri de tot plegat. En qualsevol cas, l'Oficina de l'Administració de Terrenys ja ha aclarit que no tractarà d'investigar els responsables de l'aparició i desaparició de l'objecte: "No investiguem delictes que involucrin la propietat privada, els quals són gestionats per l'oficina del xèrif".

Quin significat té el monòlit?

De monòlits hi ha de molts tipus i poden ser naturals o artificials. Però el més conegut per tothom és que apareix a la pel·lícula de Kubrick, el qual té un significat profundament important per a l'origen de l'espècie humana. Al film, el monòlit apareix milions d'anys enrere, en plena prehistòria, a la sabana africana.

Al principi, un grup de cavernícoles prehumans que viuen amb moltes dificultats a la zona tenen por de l'objecte. Després passen a sentir curiositat i finalment indiferència. Però el que realment no saben aquests homínids és que l'objecte, el qual representa que és de fabricació extraterrestre, està influint la seva ment per tal d'estimular la seva intel·ligència.

Finalment, el monòlit provoca que un dels prehumans se n'adoni que pot utilitzar les mans per agafar objectes i convertir-los en eines. És a partir d'aquell moment que els homínids comencen a caçar animals amb el quals rivalitzaven a l'hora d'aconseguir menjar, a més de defensar-se de depredadors que els assetjaven com els lleopards. El film vol representar així el naixement de l'ésser humà.

És aquest origen extraterrestre que el monòlit té a la pel·lícula el que ha provocat que les xarxes s'inundessin de teories conspiratives arran de l'aparició del misteriós objecte al desert de Utah.