Diumenge de pluja, hi ha un millor dia per resoldre un misteri? Ajuda d'uns quants detectius és el que necessiten a Aiguamúrcia, a l'Alt Camp, després que hagi aparegut un monòlit metàl·lic a l'arbreda Vidala de Santes Creus.

Es tracta d'un bloc metàl·lic de grans dimensions amb inscripcions d'aparença egípcia en la seva estructura. Una misteriosa sorpresa, que de moment ha estat ben rebuda pel consistori de la localitat. En declaracions a TV3, l'alcaldessa del municipi, Dolors Palma, ha explicat que tot el que pugui atreure visitants és benvingut. Un efecte imant que ja s'ha pogut constatar avui, ja que l'escultura ha atret a molts curiosos de la comarca durant el dia.

"Crec que la inscripció vol dir, el joc ha començat. Sigui el que sigui, espero que sigui bo", ha comentat Palma davant les càmeres. Amb tot, la localització permanent de la peça s'ha de decidir durant la setmana vinent, ja que segons explica la cadena pública, l'arbreda és un indret protegit. 

Instal·lacions semblants arreu del món

Es tracta del segon monòlit d'aquest tipus que apareix a Catalunya. El primer, de 3 metres d'alçada, fabricat amb acer inoxidable i llis, va ser instal·lat durant la nit entre les roques de la platja de Sa Conca, a S'Agaró, al Baix Empordà, el 31 de març d'aquest any. En aquell moment es va especular amb un possible homenatge a la pel·lícula 2001: Una Odissea de l'Espaidel director Stanley Kubrick, ja que el seu aspecte era molt semblant al que apareix al film.

monolito playa S'agaró 2 ACN

Monòlit de s'Agaró/ ACN

Tot i això, només dos dies després de la seva instal·lació, els veïns del voltant de la platja van avisar a la policia municipal que un grup de nois l'havien enderrocat, desfalcant-lo i traient-lo de la base que el subjectava a la sorra. Els autors de la bretolada van ser identificats allà mateix.

Les escultures sorgides a Catalunya, però, no són les úniques que han aparegut. De fet, la primera d'aquestes instal·lacions va aparèixer a Utah, als Estats Units, el passat novembre. Com la de S'Agaró, es tractava d'un monòlit metàl·lic de 3,6 metres d'alçada sense cap mena d'explicació aparent. L'objecte va ser descobert per uns agents del Departament de Seguretat Pública de l'estat de Utah que estaven fent tasques d'observació de la fauna de la zona.

Dies després va desaparèixer com si res: sense deixar cap mena de rastre. Després d'aquest han aparegut monòlits similars en llocs com el Regne UnitRomaniaHolanda Polònia. La teoria més probable es que es tracti d'un col·lectiu d'artistes.

 

Imatge principal, monòlit trobat a Santes Creus / ACN