Llibertat provisional pel presumpte lladre de cable que va provocar el caos a l'AVE. La jutgessa ha deixat en llibertat amb mesures cautelars el jove de 19 anys detingut aquest dilluns pel presumpte robatori d'uns 600 metres de fibra òptica, cosa que va obligar a interrompre la circulació de la línia d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid. La interrupció es va allargar unes hores: el servei va ser restablert a les 11.30 hores. Fonts properes al cas han informat a Efe que una jutgessa del Vendrell (Baix Penedès) ha acordat aquest dimarts deixar en llibertat provisional el detingut, en una causa oberta per estralls i danys.

Així mateix, li ha imposat tot un seguit de mesures cautelars: el jove té prohibit sortir de l'estat espanyol, se li ha retirat el passaport i haurà de comparèixer periòdicament davant del jutjat, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Europa Press. Recordem que va ser detingut aquest dilluns a Santa Oliva (Baix Oliva) i se l'investiga per presumptes delictes de danys i estralls arran de la sostracció de 600 metres de cable de fibra òptica i de senyalització.

Recuperat part de material sostret

La qüestió és que la sostracció d'uns 600 metres de cable de fibra òptica va provocar dilluns al matí el col·lapse de la línia d'alta velocitat (AVE) Madrid-Barcelona-Figueres. El servei va estar inoperatiu durant cinc hores i va afectar milers de passatgers, amb demores que es van perllongar durant la tarda. Els Mossos d'Esquadra van detenir en el terme de Santa Oliva el jove de 19 anys, a qui van relacionar amb el robatori: el van sorprendre en una zona de vies i van poder recuperar part del material sostret. El detingut ha passat aquest dimarts a disposició judicial en el jutjat del Vendrell i ha quedat en llibertat amb càrrecs, en una causa per estralls i danys.

Davant casos com aquest, és important saber com reclamar per les incidències a Renfe provocades pels retards a l'AVE. Aquest dilluns, la companyia va arribar a oferir la possibilitat de canvi o anul·lació de bitllet sense cap cost. Era un cas especial i concret, fruit del robatori de fibra òptica. Però els trens d'alta velocitat tenen un compromís de puntualitat, de manera que Renfe indemnitza els passatgers en funció del retard que hagin patit els seus trens: si el retard és superior als 15 minuts, la devolució és del 50%; si supera els 30 minuts, la devolució és del 100%. Això en el cas d'AVE, però en els casos d'Aliva i Euromed és diferent: si el retard és superior als 30 minuts, la devolució és del 50%; si supera els 60 minuts, la devolució és del 100%. Tot plegat també canvia si parlem d'Avlo o Intercity de llarga distància: si el retard és superior als 60 minuts, la devolució és del 50%; si supera els 90 minuts, la devolució és del 100%. La reclamació s'ha de fer 24 hores des de l'arribada del tren, mentre que hi ha un màxim de tres mesos des de la data del viatge per poder sol·licitar la indemnització.