Molts passatgers han vist com el tren d'alta velocitat que tenien previst per aquest dilluns no ha sortit o no ho ha fet a l'hora esperada. La circulació de trens d'AVE ha quedat interrompuda aquest dilluns entre les estacions de Figueres-Vilafant (Girona) i l'Arboç (Tarragona) per un robatori a les vies. Tot plegat, ha obligat a tallar la circulació d'alta velocitat entre Madrid i Figueres, segons ha informat Adif a les xarxes. Les primeres estimacions apuntarien que s'han sostret uns 600 metres de cable de fibra òptica i de senyalització. Encara no se sap quan Renfe podrà restablir el servei habitual. En aquest sentit, la companyia ofereix, de moment, la possibilitat de canvi o anul·lació de bitllet sense cap cost. Aquest és un cas especial i concret, fruit del robatori de fibra òptica.

Ara bé, els trens d'alta velocitat tenen un compromís de puntualitat. Això vol dir, que Renfe indemnitza als passatgers en funció del retard que hagin partit els seus trens. Això sí, en funció del retard i del tipus de tren. En el cas dels AVE, si el retard és superior als 15 minuts la devolució és del 50%. Si supera els 30 minuts, la devolució és del 100%.

En el cas dels Alvia i Euromed, si el retard és de més de 30 minuts, la devolució és del 50% i si és superior els 60 minuts, la devolució és del 100%. Així doncs, si es parla d'Avlo o Intercity de llarga distància, amb un retard igual o superior als 60 minuts la devolució és del 50%, mentre que si és superior als 90 minuts és del 100%.

Això sí, en cas de reclamar, s'ha de fer 24 hores des de l'arribada del tren. I amb un màxim de 3 mesos des de la data del viatge per poder sol·licitar la indemnització. 

Un detingut pel robatori

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home jove de 19 anys relacionat amb el robatori de cablejat que provocat el caos d'aquest dilluns en els trens d'alta velocitat. La detenció s'ha fet al municipi de Santa Oliva (Baix Penedès). El cos policial manté la investigació oberta i no descarta més detencions, segons informen a través de les xarxes socials.

 

Imatge principal: un tren d'alta velocitat AVE a Madrid / Europa Press