A judici per un delicte d’odi. El Servei de Delictes d’Odi i Discriminació  de la Fiscalia de Barcelona sol·licita tres anys de presó per un home que va fer proclames antisemites durant la manifestació  que grups d’extrema dreta van fer el 12 d’octubre passat a Barcelona. El fiscal considera que és autor d’un delicte contra els drets fonamentals, i a  més de la pena de presó demana que sigui condemnat a pagar una multa de 3.600 euros  i que no pugui treballar com a professor o en activitats educatives durant cinc anys.

En l’escrit d’acusació, comunicat avui, el fiscal  exposa que en els darrers anys la manifestació convocada per grups ultres, que van de la plaça Espanya a la muntanya de Montjuic ,  el  12-O “no ha registrat incidents violents rellevants”  a causa de “l’important desplegament de seguretat que efectua el cos dels Mossos d’Esquadra”, amb un “fort dispositiu d’acompanyament policial”, tot i que poden haver-hi incidents puntuals. Hi afegeix que  l’acte  del 12-O del 2021 va ser convocat per la formació Democracia Nacional,  que va aplegar unes 250 persones de diferents grups d’extrema dreta, que cridaven proclames, com ara “fuera rojos”, “Hitler”, “Viva Franco” i “No, no, Menas no”, referint-se  als menors no acompanyats.

Crits

El fiscal detalla que l’acusat, “mogut per la seva animadversió als jueus i a la seva nació Israel”, va  començar a proferir de forma reiterada càntics antisemites que “instigaven de forma clara i nítida a despertar entre els assistents sentiments de violència, odi o hostilitat contra la comunitat jueva”, amb expressions com “mort als jueus”, “mata jueus” i “mort Israel”, i s'hi van afegir un grup de joves que no van poder ser identificats, segons el fiscal. Hi afirma que l’acusat  va parar els crits quan va ser “interceptat” per efectius dels Mossos presents a la manifestació i que “van comptar amb la col·laboració del responsable de seguretat dels convocants". Per aquesta actitud, li  demana  tres anys de presó.

Falange

Paral·lelament a aquest cas, el maig de l’any passat  el fiscal coordinador del servei de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona va presentar recurs contra l’absolució dels líders de Falange, Manuel Andrino, i d’Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, que van fer un crida a “matar per Espanya” per fer front al procés, durant  la manifestació del 12-O del 2013 Barcelona. Andrino està condemnat en ferm per l’assalt a la llibreria Blanquerna a Madrid, i recentment se'ls va concedir el tercer grau. El fiscal Miguel Ángel Aguilar va demanar que s’anul·lés la sentència per infracció del dret de tutela efectiva causada per “l’arbitrarietat i indiscutible irracionalitat” dels motius que la jutge va emprar per absoldre els líders de l’extrema dreta. El fiscal demanava per a ells tres anys de presó per delicte d’odi.  L’Audiència de Barcelona va donar la raó al fiscal el febrer passat, i la magistrada encara no ha fet la nova resolució.