Revisió. L'Audiència de Barcelona ha ordenat a la magistrada de Barcelona que va absoldre al líder de Falange, Manuel Andrino, i al cap d'Aliança Nacional, Pedro Pablo Peña, del delicte d'odi pels seus incendiaris discursos en l'acte que el 2013 van realitzar a Barcelona, que refaci la sentència. Com cada any, l'extrema dreta celebra el 12 d'octubre a Montjuic i en l'acte Andrino va cridar a "matar per Espanya" per evitar el procés d'Independència de Catalunya i Penya va avisar que no hi hauria independència si no era "a base de gaire sang". El fiscal, que demanava per a cada un tres anys de presó per un delicte contra els drets fonamentals, va sol·licitar l'anul·lació de la sentència per vulnerar la tutela judicial efectiva, que ara ha acceptat el tribunal, que qualifica la sentència d'"arbitrària". La secció 22 de l'Audiència de Barcelona ha ordenat a la titular del penal 8 de Barcelona que torni a redactar una nova sentència i valori les proves que va descartar en la primera resolució, que consisteix en els vídeos, on els dos ultres fan aquestes afirmacions.

En la sentència, de maig de 2021, la jutgessa inclou dins dels fets provats tots els discursos extremistes realitzats per Andrino i Penya el 12-O del 2013 en l'acte de la ultradreta a Montjuic. Entre altres coses, Andrino va demanar a la Guàrdia Civil que anés a casa de la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per una resolució independentista aprovada pel Parlament i que, a més de detenir-la, "havia d'haver-la obligat que es mengés fulla a fulla aquesta declaració d'independència, perquè amb una mica de sort s'hagués asfixiat." "Que no el dubtin, estem disposats a morir, però també a matadegolla per Espanya, només faltaria", va agregar Andrino, condemnat també per l'assalt a la llibreria Blanquerna. També van proferir insults contra el llavors president Artur Mas.

Resposta

En el recurs, la secció 22 de l'Audiència de Barcelona dona la raó al fiscal del servei de Delictes d'Odi, Miguel Ángel Aguilar. La magistrada va excloure com a prova la denúncia presentada en fiscalia contra Andrino i Penya, com va demanar la defensa, perquè no era correcta. A més, en l'exclusió va incloure la resta de proves, que era els enregistraments dels dos ultres amb les seves amenaces i la declaració dels Mossos en la instrucció, en aplicar la teoria dels fruits de l'arbre enverinat, és a dir l'obtenció de proves de forma il·legal. I sense proves els va absoldre. Ara el tribunal considera que no es pot aplicar aquesta teoria a unes declaracions que es van fer davant dels mitjans de comunicació i al carrer, i  li demana que valori totes les circumstàncies. En aquests casos, el tribunal també podria haver ordenat la repetició del judici.

Manuel Andrino, un dels assaltants de Blanquerna i cap "nacional" de Falange, va poder participar en les eleccions madrilenyes del 4-M del 2021, com a cap de llista de la formació que presideix. El juliol de l'any passat, el Tribunal Suprem va confirmar la seva condemna a la presó, encara que la va rebaixar per a Andrino a dos anys i set mesos de privació de llibertat. El Tribunal Constitucional va fer retirar l'agreujant de discriminació ideològica.