En l'última reunió del Consell Executiu el Govern ha decidit endurir el criteri d'aplicació del toc de queda als municipis d'arreu Catalunya. Ara mateix, aquesta és una de les principals restriccions per evitar la propagació de la covid i frenar la cinquena onada

Fins ara el confinament nocturn s'aplicava a les poblacions de més de 5.000 habitants on hi hagués una incidència acumulada superior als 400 casos per 100.000 habitants a una setmana (IA7). Avui, però, aquest criteri ha estat actualitzat i s'ha endurit: passaran a formar part de la llista de municipis afectats aquells que tinguin una IA7 igual o major a 250 casos. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest canvi es deu a un augment de la pressió sanitària, amb l'atenció primària desbordada, 2.226 persones hospitalitzades per coronavirus, 589 de les quals crítiques a les UCI

Criteri massa alt 

A més, segons ha apuntat Plaja, aquest nou barem està justificat: "Vam marcar un criteri extremadament alt amb 400 casos per cada 100.000 habitants, quan amb 150 casos el risc ja és alt", ha conclòs la portaveu. Segons el govern espanyol, una incidència superior als 250 casos, el nou límit marcat a Catalunya per imposar el toc de queda, indica un risc extrem. Ara mateix, segons les dades del Ministeri de Sanitat, la incidència a set dies global al país és de 320,06 casos, mentre que a 14 es fixa als 845,38.  

Amb aquest nou criteri, la restricció afectarà molts més municipis, que fins ara no arribaven al límit. El passat dijous, es va aprovar a 162 poblacions catalanes, tres menys que en l'anterior actualització. 

Per altra banda, hi ha hagut un altre canvi en l'aplicació del confinament nocturn. Si fins ara el Govern demanava al TSJC que l'avalés cada setmana, en aquesta ocasió ho farà per a dues. 

El retorn del toc de queda 

Amb la fi de l'estat d'alarma el passat dissabte 9 de maig, també es va acabar el toc de queda, que a Catalunya era vigent des de finals d'octubre. A Catalunya aquest era un dels més estrictes: s'aplicava entre les deu de la nit i les sis de la matinada.

Amb l'augment de la cinquena onada i després de veure com la justícia l'avalava a altres regions, el Govern el va tornar a aplicar amb l'aprovació del TSJC a partir del 17 de juliol, entre la una i les sis de la matinada. Aquesta va ser una de les mesures que es van implementar per intentar frenar uns contagis que anaven en augment des de finals de juny. També en continuen vigents d'altres, com ara la limitació de les reunions socials a 10 persones o la prohibició de menjar i beure al carrer. 

En aquell moment, el president Aragonès va lamentar que "la situació és extremadament fràgil. Prenem una decisió difícil però imprescindible", alhora que es comprometia a "revertir la mesura tan aviat com la pandèmia ho permeti". 

A la imatge, Barcelona buida en una nit de toc de queda / Carlos Baglietto