La reducció de la incidència acumulada no ens ha de despistar: la situació no és bona. Així ho ha remarcat l'epidemiòloga María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat d'Espanya. Des de la setmana passada la pandèmia ha engegat un procés d'estabilització i les xifres d'incidència acumulada s'han anat reduint progressivament. Amb tot, la situació als hospitals segueix empitjorant.

De fet, les UCI arriben avui al 20% d'ocupació, una dada que no s'assolia des del maig. Per la seva banda, la incidència acumulada segueix sent molt alta. Si Espanya fixa en 250 casos la incidència a partir del qual el risc és considera extrem, actualment l'Estat se situa en els 673 casos. En aquest sentit, Sierra ha destacat que "la baixada que estem veient està afectant els grups d'edat més joves". Amb tot, ha alertat que el percentatge de positivitat segueix sent molt alt, especialment en els menors de 40. "1 de cada 5 proves que es fa as menor de 40 anys és positiva",  ha explicat.

A banda, les dades del ministeri de Sanitat mostren que des de divendres s'han detectat 55.939 casos nous. En total, són 4.502.983 des de l'inici de la pandèmia. Pel que fa als morts, se sumen 157 nous decessos, que eleven el còmput global fins als 81.643 morts.

7 comunitats a més de 700

La incidència acumulada és un paràmetre que es fa servir per observar l'evolució de la pandèmia. Calcula els casos de coronavirus detectats sobre una població de 100.000 habitants durant un període de 7 dies. En aquest moment, totes les autonomies i Ceuta i Melilla es troben en situació de risc extrem. A banda, 7 d'elles superen els 700 casos d'incidència acumulada: Catalunya, Balears, Euskadi, Aragó, Madrid, Navarra i La Rioja. Entre totes les autonomies, però, 9 d'elles registren caigudes en la incidència. 

Per franges d'edat, es redueix la incidència en els dos grups d'edat que encapçalen els contagis: les persones de 12 a 19 anys i les de 20 a 29 anys. Se situa ara en els 1.516,55 casos i els  1.626,02 respectivament. En canvi, en els altres grups d'edat, augmenta. 

Augmenta la pressió als hospitals

La situació als hospitals empitjora. El nombre de persones d'ingressades a planta amb covid-19 s'eleva fins a les 10.578. Això suposa que un 8,9% dels llits estan ocupats per persones afectades pel virus i situa els hospitals de l'Estat espanyol en situació de risc mitjà.

Amb un 20,2% d'ingressats amb covid-19, les UCI se situen en situació de risc alt. Hi ha en total 1.856 persones ingressades amb coronavirus. Catalunya és l'autonomia on hi ha més persones ingressades a les UCI, amb un 44% d'ingressats amb coronavirus, se situa en risc extrem.

27.000.000 de persones amb la pauta completa

La dada que ens fa ser més positius, però, és l'evolució del procés de vacunació. Les dades del ministeri mostren que s'ha arribat als 27.262.062 milions de persones. Això suposa que el 57,5% de la població està completament vacunada. En total, 32.169.472 milions de persones porten com a mínim una dosi de la vacuna, el 67,8% de la població. En total s'han administrat, 56.795.869 dosis des de l'inici del procés de vacunació.

 

Imatge principal, una dona se sotmet a un test de covid-19 / Europa Press