La tensió dels contagis de Covid als hospitals catalans no s'atura i encara durarà uns quants dies. Així ho preveu el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha dit aquest dilluns que els ingressos de pacients amb coronavirus a les unitats de crítics de Catalunya començaran a disminuir en poc més d'una setmana. "Encara queden uns deu dies de molta tensió i complicació", ha augurat.

Argimon ha fet aquestes durant una roda de premsa a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona al costat del vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, després de la visita per conèixer de la mà dels caps de Servei d’Anatomia Patològica dels hospitals de l’ICS el projecte DigiPATICS, un projecte de transformació digital per digitalitzar les mostres d’anatomia patològica i optimitzar el procés diagnòstic.

Quan s'arribarà el pic a les UCI?

Segons Argimon, seran necessaris entre "set i deu dies" perquè la situació epidemiològica millori als hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya. "És cert que van baixant els contagis, però per arribar al pic de pacients que entrin a les UCIs es necessiten de 15 a 20 dies, per la qual cosa encara queden uns 10 dies de molta tensió i complicació", ha subratllat el conseller.

Hospitales cataluña, ingresos ucis, covid, coronavirus, enfermeras, paciente   EFE

La tensió dels contagis de Covid als hospitals catalans no s'atura i encara durarà uns quants dies. Així ho preveu el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. / Efe

El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ja ha apuntat aquest matí que els hospitals de Catalunya seguiran sumant ingressats de Covid-19 en planta i a l'UCI al llarg d'aquesta setmana, malgrat que la incidència de la pandèmia està baixant en totes les franges d'edat menys en la de 70 anys.

Llebaria ha remarcat que la situació assistencial és "crítica" i encara falten setmanes per revertir aquesta realitat. La conjuntura actual del sistema sanitari està ofegant als seus professionals. Salut ha recordat que part de les mesures contra la covid que s'han implantat ara són per protegir i vetllar per la feina i el descans del personal sanitari. 

La cinquena onada de contagis

El director de l'Agència de Salut Pública ha assegurat que la reducció de contagis tindrà un efecte dòmino, el qual farà que baixin primer les hospitalitzacions i després l'ocupació de les UCI. La setmana que ve podrem començar a notar una reducció en els ingressos i ja "ben entrats a l'agost" a les UCI, ha declarat el director. 

Catalunya ha diagnosticat uns 8.000 casos menys de Covid-19 al llarg de l'última setmana respecte a l'anterior i ha descendit en 100 casos la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a set dies, que se situa en 528 casos.

 

Imatge principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el vicepresident Jordi Puigneró durant la visita a l'Hospital Vall d'Hebron. / Govern