La secció quarta de la sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV) ha autoritzat el retorn del confinament nocturn als 32 municipis amb més de 5.000 habitants i que presenten més contagis. Aquest toc de queda anirà des de l'una de la nit fins a les sis del matí. Aquesta restricció, que havia demanat la Generalitat valenciana, s'uneix a la limitació a deu persones de les trobades socials amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus.

Inicialment, la Fiscalia ja havia vist amb bons ulls aquesta iniciativa i, ara, el Tribunal Superior del territori valencià considera que les mesures són "equilibrades" i que compleixen el judici de "proporcionalitat". La resolució posa en relleu el "creixement exponencial de contagis, l'augment d'hospitalitzacions i l'expansió de la variant Delta" del coronavirus.

TUIT tsjcv toque queda

Piulada del compte de Twitter del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.

Municipis afectats

Els 32 municipis que es veuen afectats per la limitació de la circulació des de l'una de la matinada fins a les sis del matí es concentren, essencialment, a la província de València. La llista d'aquesta província la formen Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, El Puig, Gandia, L’Eliana, Meliana, Mislata, Moncada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella. Les altres dues localitats són Benicàssim (Castelló) i Sant Vicent del Raspeig (Alacant).

En els casos en els quals calgui anar a comprar medicaments, productes sanitaris o altres béns de primera necessitat, els ciutadans podran saltar-se la limitació. També podran fer-ho si han d'assistir als centres sanitaris, als centres d'atenció veterinària, per complir obligacions laborals, per retornar al seu lloc de residència habitual, per cuidar a persones majors i dependents o per altres causes de "força major".

 

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià defensa que, d'aquestes mesures, es deriven "més beneficis per a l'interès general que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte". La decisió ha comptat amb un vot particular discrepant i la sentència pot ser recorreguda en cassació. L'alt tribunal precisa que "són mesures necessàries i idònies" perquè "afecten el marc de les relacions socials i de l'oci nocturn no reglat, causes de l'expansió de contagis".

Altres mesures en vigor al País Valencià

L'executiu del País Valencià necessitava l'aval del TSJCV perquè es tracta d'una decisió que limita drets fonamentals. Aquest confinament nocturn s'afegeix a les altres mesures implementades pel Consell el passat dijous, com és el tancament dels locals de l'oci nocturn a les 0:30 hores i que només poden operar com a bars i restaurants, el tancament de l'hostaleria a la mateixa hora, amb limitacions a l'interior dels locals de sis persones per taula i a l'exterior, d'un màxim de 10.

Paral·lelament, es reduïen els aforaments de 4.000 a 3.000 persones a l'exterior i de 3.000 a 2.000 als espais interiors en els casos d'esdeveniments massius. La vigència d'aquestes restriccions s'estirarà fins al 25 de juliol.

La situació epidemiològica també ha empitjorat al País Valencià, amb prop de 4.000 contagis diaris i amb quasi 300 hospitalitzats, segons la darrera actualització del divendres 9 de juliol.

 

Imatge policial: Un cotxe de la Policia Local de València, en un control del compliment del confinament nocturn. Europa Press.