El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat aquest dijous el confinament nocturn de 176 municipis catalans a petició del Govern durant dues setmanes més, fins al 20 d’agost aproximadament. L’alt tribunal ha validat així la petició presentada per l’executiu català per tal de seguir frenant la cinquena onada de la covid-19 i prorroga quinze dies més el toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada. És la quarta vegada que el Govern demana l’autorització del TSJC per aplicar el tancament en aquells municipis catalans amb més incidència.

Aquest cop la llista s’amplia dels 163 de la última setmana fins els 176 actuals, a causa de l’enduriment dels criteris per aplicar el confinament nocturn. El Govern ha baixat aquesta setmana el llindar de l’incidència acumulada a set dies de 400 casos a 250 casos per cada 100.000 habitants en tots els municipis de més de 5.000 habitants. Així, Banyoles, Calafell, Igualada, Manelleu o Manresa són algunes de les localitats que se sumen a la llista, mentre Palafrugell o Vilanova i la Geltrú surten.

 

El toc de queda es prorroga dues setmanes més, fins el 20 d’agost aproximadament, però no queda clar si serà l’últim com que s’allargarà o no. La situació sembla que millora, després que aquest dijous s’hagi notificat una baixada general de tots els indicadors de la covid-19.

Fins ara, cada setmana s’havia de revisar la llista d’afectats per saber si cal aixecar el toc de queda o prorrogar-lo. Ara el Govern ha canviat de parer i revisarà la llista d’aquí dues setmanes, segurament perquè arriben les vacances d’estiu. Sense l’estat d’alarma, el Govern ha de demanar autorització a la justícia per cada pròrroga, que ha de ser selectiva, concretant cada municipi on es vol aplicar el tancament.

Tot tanca a les 00.30 h

L'objectiu del confinament nocturn és limitar les relacions socials que es produeixen a la nit, després del tancament de l'hostaleria. Concretament, "es pretén reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que aquestes són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia", segons el decret. 

Des de la setmana passada, els locals i qualsevol activitat cultural, d'oci, lleure i esport tenen permès obrir fins a les 00.30 h. La venda de begudes alcohòliques en establiments comercials també està prohibida entre les 22.00 i les 6.00 h.

Un màxim de deu persones

Les reunions i trobades tant en espais públics com privats tampoc podrà superar el límit de deu persones, excepte si pertanyen a la mateixa bombolla de convivència. L'aforament a l'interior de locals com bars i restaurants es limita al 50%, amb un màxim de sis persones juntes i amb les taules separades per dos metres de distància.

També està prohibit menjar i beure en grup al carrer, per evitar el risc de la celebració de botellons o dinars multitudinaris en places, parcs o platges. Els esdeveniments culturals, a més, s'hauran de celebrar amb la gent asseguda, respectant la distància de seguretat. En canvi, la mascareta de moment no és obligatòria.

 

Imatge principal: Passeig de Gràcia buida pel toc de queda. / Foto: Carlos Baglietto.