La cinquena onada segueix colpejant Catalunya, especialment el sistema sanitari. Malgrat que el virus ja no es propaga amb la rapidesa que ho feia al principi de l'onada, els llits d'UCI no paren de rebre pacients, en les últimes hores 12, deixant un total de 589. També és preocupant l'augment del nombre de morts diaris, el qual queda molt lluny d'onades anteriors, però alt per a la cinquena. 

Tot i això les notícies que arriben des de planta són més positives. En la darrera jornada s'ha donat l'alta a 66 pacients de covid, deixant un total de 2.226 persones hospitalitzades per coronavirus. 

La mortalitat segueix disparada i s'han notificat 28 defuncions. Es tracta d'una xifra que queda molt lluny de les taxes de mortalitat registrades durant onades anteriors, però que és molt alta per aquesta. A l'inici de la nova explosió de contagis es destacava especialment la poca afectació d'aquesta en el nombre hospitalitzacions i de morts, una tendència que s'ha revertit dràsticament. 

Més de 3.000 contagis nous

En les últimes hores s'han notificat 3.478 nous contagis. Es tracta de gairebé 2.000 més que en la jornada anterior. Aquest canvi tan brusc no té per què respondre a una nova explosió de contagis, sinó que pot ser per un tema logístic, ja que durant els caps de setmana es realitzen menys tests. El temps mostrarà si la tendència descendent el nombre de contagis es reverteix o continua. Sigui com sigui, el nombre de contagis diaris actual suposen xifres baixes en comparació amb els rècords que s'han assolit en les últimes setmanes. 

El risc de rebrot segueix caient diàriament, actualment se situa en 627 punts, 44 menys que ahir. Pot semblar un canvi molt minso, però la seva constància fa que ja quedin enrere les xifres rècord que s'han assumit durant aquesta onada. Una situació similar la trobem amb l'Rt, el qual no fa canvis extremament dràstics, però es manté per sota d'1, concretament a 0,75, fet que implica que el virus ja no s'expandeix sinó que s'estanca. 

Fins i tot els indicadors que han trigat més a sumar-se al descens actualment ho fan de forma constant. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) cau fins a 860,96 casos per cada 100.000 habitants, segueix sent una dada alta, però que baixa dia rere dia.

La mateixa tendència la trobem en la incidència acumulada a 7 dies (IA7), de mitjana a tot el territori està per sota dels 400 casos, concretament a 336,50 casos per cada 100.000 habitants. En algunes localitats, però, aquest indicador supera els 400 casos, fet que, sumat a tenir més de 5.000 habitants, les fa entrar en el llistat de municipis amb toc de queda nocturn

Campanya constant

La campanya de vacunació segueix imparable fins i tot a l'agost. En les darreres hores s'han administrat 21.228 primeres dosis i 18.544 segones. La novetat és que per primera vegada en dies s'han administrat més primeres dosis que segones. Salut fa setmanes que prioritza l'aplicació de la segona dosi de la vacuna per tal d'aconseguir la immunitat completa en les persones més vulnerables davant de la nova onada. 

La vacunació a Catalunya segueix avançant un dia més i ja hi ha 4.568.785 de catalans que tenen la pauta completa, els quals suposen un 58% de la població. 

Vacunes i vacances

L'arribada de les vacances ha provocat que moltes persones no assisteixin a les seves cites de vacunació per a la segona dosi. Segons l'epidemiòloga, Magda Campins, el Departament de Salut està intentant redistribuir l'estoc de vacunes per facilitar que les persones que tenen cita i no són al seu lloc habitual de residència, puguin anar al centre de vacunació que tinguin més pròxim del lloc on estan passant les vacances.

La doctora Campins ha insistit en la importància de vacunar-se amb la pauta completa: "El més important ara és que es vacunin, encara que perdin un dia de vacances". Ni la pandèmia ni la cinquena onada han acabat, malgrat que hagi arribat agost. 

 

Imatge principal: Una sanitària vacuna una dona jove a La Farga de l'Hospitalet / Sergi Alcàzar