El confinament perimetral i el toc de queda nocturn acabarà a Catalunya el 9 de maig, amb l'aixecament de l'estat d'alarma. El vicepresident, Pere Aragonès, ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu per fer aquest anunci i explicar que diumenge "quedarà sense efecte el confinament nocturn i es recupera la mobilitat d’entrada i sortida a Catalunya". "No hi haurà confinament", ha reblat.

Aragonès ha explicat que aquestes mesures es poden aixecar gràcies a l'estabilització en la davallada de les dades epidemiològiques i el bon nivell de vacunació aconseguit a Catalunya. Tot i que el Govern ha descartat de moment reformar la normativa per aplicar noves restriccions, a l'espera de conèixer el contingut exacte de les mesures aprovades a l'Estat, el vicepresident ha insistit que si en el futur empitjora la situació no es descarta aplicar noves limitacions. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern ja disposa avui d'eines jurídiques necessàries per fer-ho.

 

Limitació en les trobades

Junt amb la finalització del toc de queda i el confinament perimetral, la restauració podrà reobrir fins a les 11 del vespre, però les trobades continuen limitades a un màxim de sis persones, segons ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó. El manteniment d'aquesta restricció en les reunions, un cop s'haurà aixecat l'estat d'alarma, obligarà el Govern a demanar autorització al TSJC.

La decisions anunciada pel Govern provocarà la paradoxa que aquest dissabte hi haurà toc de queda entre les 10 de la nit i les 12 de la nit, moment en què finalitza l'estat d'alarma i s'aixecaran les restriccions.

Des del Govern s'ha insistit, però, a mantenir les mesures d'higiene i distàncies per combatre la Covid. "Hem de continuar sent molt curosos en la limitacions de les trobades, en especial als espais tancats", ha advertit, a més d'insistir en les crides a la responsabilitat dels ciutadans. De fet, la polèmica arran del dinar a casa del capità del Barça, Leo Messi, ha donat peu avui a més a una crida a l'exemplaritat.

Canvi normatiu

Aragonès ha argumentat la decisió del Govern de descartar canvis normatius, malgrat haver-ho anunciat la setmana passada, assegurant que encara hi ha incertesa sobre el marc jurídic que prepara el govern espanyol en resposta a l'aixecament del toc de queda.

"La situació aconsella esperar una mica. Sabent que la situació epidemiològica i el procés de vacunació permet no continuar amb el toc de queda, no volem introduir més confusió. No costa res esperar uns dies i, quan calgui fer-ho, que sigui sòlid", ha argumentat.

El vicepresident ha lamentat que des de l'Estat no s'ha notificat al Govern com regularà l'aixecament de l'estat d'alarma i ha retret que "aquesta no és la manera d'actuar".

Així mateix, la consellera de Presidència ha denunciat que des de l'executiu de Pedro Sánchez s'estigui traslladant als tribunals la decisió davant de les mesures que hagin d'assumir les comunitats. "No deixa de ser preocupant", ha advertit Budó, que ha lamentat que això pot provocar l'endarreriment de decisions que poden ser urgents.

 

A la imatge principal, Barcelona en una imatge de confinament nocturn / Efe