La fotoperiodista i operadora de càmera Lorena Sopena agredida en aquesta vigília de la Diada al Fossar de les Moreres ha sortit al pas de les reaccions de la gent que vinculaven aquesta agressió a l'independentisme per desmentir-ho. La fotògrafa, després de veure com aprofitaven l'agressió rebuda per atacar el moviment independentista, ha fet un comunicat: "Condemno fermament que s'utilitzi una agressió cap a mi mentre treballava per atacar a l'independentisme. La violència no representa els valors dels moviments independentistes que porten anys treballant. La demagògia per als altres". En aquesta línia, precisament, la víctima Lorena Sopena s'ha mostrat al Via lliure de RAC1, en què ha assegurat que "el perfil dels agressors no encaixa en la dinàmica de l'independentisme".

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022

Segons la versió que ha explicat la fotoperiodista, es tractaria de dues dones d'edat adulta. Sopena ha definit les agressores com que "no estaven ben bé integrades amb la resta de la gent" que hi havia al Fossar de les Moreres. La fotoperiodista ha denunciat que ha estat agredida mentre feia la seva feina, i ha recordat que no és "la primera ni l'última periodista" a qui li passa. L'operadora de càmera ha descrit els fets: "Estava gravant tot el que passava al Fossar, però no estava sola. Hi havia més companys d'altres mitjans de comunicació, però m'han increpat i agredit a mi". 

"No encaixa en la dinàmica independentista"

En les declaracions, Sopena ha titllat aquestes dues dones com a "alterades". "Primer em van tombar la càmera i després em van començar a atacar". Sobre les agressions, la fotògrafa ha dit que "tot i que últimament sí que hi ha bastants exaltats, és un perfil de persona que no encaixa en la dinàmica de l'independentisme, indiferentment de les esbroncades que hi hagi entre partits", ha remarcat. En un inici tot apuntava a dues noies i un noi que van començar a increpar de valent els representants del PDeCAT. Van boicotejar els seus parlaments i després hi va haver una discussió en la qual hi va aparèixer alguna empenta. Les informacions inicials assenyalaven que la fotògrafa, que immortalitzava la discussió, hauria estat agredida per aquestes tres persones, que la van arribar a tirar a terra. “No gravis, pallassa!”, li van cridar quan Sopena ja havia anat per terra.

Llibertat de premsa i informació

Són moltes les reaccions i respostes de suport que ha rebut Lorena Sopena. El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha escrit: "Els i les periodistes només volem fer en pau la nostra feina i garantir el dret a la informació de la ciutadania. Prou coaccions i prou agressions", han reclamat. El Sindicat d'Imatge UPIFC ha reaccionat dient el següent: "Llibertat de premsa i informació. Sense periodisme no hi ha democràcia, denunciem que els fotoperiodistes no poden exercir la seva feina amb llibertat. No a les agressions: Cal resposta legal".