El Fossar de les Moreres ha tornat a ser un altre cop l’escenari dedicat a homenatjar els herois de 1714. Com cada vigília de la Diada, centenars de persones s’han aplegat aquesta nit a aquesta plaça del Born de Barcelona. Però enguany el que ha estat més destacable -i diferenciador d’anys anteriors- ha estat la tensió que hi ha hagut entre els catalans que hi han assistit. Representants d’Esquerra Republicana han estat escridassats per manifestants. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha desafiat els assistents que l’escridassaven, i una fotoperiodista ha acabat agredida per tres persones.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

1️⃣1️⃣ Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre
 

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022
 

Hi ha hagut molta crispació al Fossar de les Moreres. Molta tensió banyada de diversos retrets i insults. Gairebé tots dirigits a la comitiva d’ERC. I alguns representants dels republicans han arribat a respondre a les escridassades. Ha estat l’exemple de l’exconsellera i ex-exiliada Meritxell Serret. Però qui s’ha encarat amb els manifestants amb un to particularment desafiant ha estat la portaveu de la formació, Marta Vilalta: “Podeu cridar! Crideu més, si us sembla! Crideu més, vinga, que no us sentim! Mentre crideu, la gent d’ERC treballarà per arribar a la independència”. Han estat aquestes les paraules que ha dedicat a una marabunta de gent que s’ha dedicat a xiular els parlaments de la gent d’ERC. Els simpatitzants dels republicans, en canvi, han aplaudit fort per tal de poder tapar les crítiques.

També ha assistit al Fossar de les Moreres aquesta vigília de la Diada l’exconseller i secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. La seva intervenció ha consistit a demanar a les persones que tenia al davant més unió i menys recriminacions. Segons ell, cal “fixar un nou horitzó”. “Ho vau fer tot i més”, ha assegurat, i ha dit que si fa uns anys es va dir “o referèndum o referèndum”, ara toca dir “o independència o independència”.

Agressió a una fotoperiodista

El moment més lamentable d’aquesta vigília de la Diada ha estat quan tres individus han agredit la fotoperiodista Lorena Sopena. Tot ha començat amb dues noies i un noi que han començat a increpar de valent els representants del PDeCat. Han boicotejat els seus parlaments i després hi ha hagut una discussió en la qual hi ha aparegut alguna empenta. La fotògrafa, que immortalitzava la discussió, ha estat agredida per aquestes tres persones, que l’han arribat a tirar a terra. “No gravis, pallassa!”, li han arribat a cridar quan Sopena ja havia anat per terra. “Soc una persona autònoma que intenta pagar factures i menjar fent el que més o menys sap fer; m’han agredit per fer la meva feina”, ha denunciat la fotoperiodista al seu compte de Twitter.

 

 

📸 Viu la Diada 2022 amb ElNacional.cat! Envia'ns les teves imatges des d'on siguis