Nova ofensiva revisionista. El partit d'ultradreta Vox ha presentat aquest dimecres, durant la comissió de Cultura al Parlament, una proposta de resolució que pretenia "resignificar" el Fossar de les Moreres, un espai històric on hi ha un memorial de guerra pels morts que hi va haver en el Setge de Barcelona de 1713 i 1714. De fet, l'actual plaça és precisament l'indret on van ser enterrats sense miraments molts dels defensors de la ciutat, convertint-lo en una autèntica fossa comuna. Però la dèria ideològica de l'extrema dreta no ho veu així, i en la seva habitual ofensiva contra aquells espais que narren i recorden la resistència catalana, Vox ha compartit una proposta que ha estat fulminantment rebutjada, amb 14 vots en contra i l'única abstenció de Ciutadans. El diputat ultra Manuel Jesús Acosta s'ha quedat sol.

La seva contundent iniciativa tenia per objectiu dur a terme una "excavació arqueològica sistemàtica i completa del terreny del Fossar de les Moreres per a confirmar els indicis relatius a la inexistència d'una fossa comuna pel Setge de Barcelona". En altres paraules, Vox no creu que en aquest indret les tropes espanyoles soterressin de qualsevol manera els cossos de la població barcelonina que resistien l'ofensiva militar, quelcom que els estudis arqueològics ja han ratificat. No només això, sinó que Acosta també ha proposat "resignificar" el lloc per a convertir-lo en un "centre d'homenatge per a tots els caiguts de la Guerra de Successió, i no només els d'un bàndol", en un evident intent per torpedinar la memòria històrica.

I és que els fets objectius relaten que aquest indret de la capital catalana, format pel barri de la Ribera (on es troba actualment el Fossar de les Moreres) va ser l'últim reducte resistent durant la Guerra de Successió. Després de la victòria de les tropes borbòniques, el Fossar, que era el cementiri més proper, és l'indret on van ser enterrats els defensors.

Rebuig unànime dels partits

La proposta ultra ha estat àmpliament criticada. Per part d'Esquerra Republicana, Eugeni Villalbí ha recordat que un estudi del 2001 va constatar que "la disposició dels cossos confirma que els cadàvers van ser abocats", per la qual cosa no hi ha dubte de la seva condició de fossa comuna, i també ha remarcat que van ser els veïns del barri que van demanar recuperar l'espai. "Plantegen un 'Valle de los Caídos' català. Equiparen els botxins amb les víctimes", ha llançat. Per Junts, Mònica Sales ha considerat "lamentable" haver d'escoltar aquest debat a la cambra catalana. "Podria dedicar més de tres minuts per a desmentir els arguments de la proposta de Vox, però no ho faré", ha afirmat. I, per part de la CUP, Dolors Sabater ha dit que la idea es desqualifica "per si sola", i ha subratllat que fa falta tot el contrari: treballar per protegir el fossar.

Sílvia Romero, del PSC, ha remarcat l'ofensiva "revisionista" de Vox, després que ja intentés resignificar el Born i la Guerra de Successió. "És un bé d'interès nacional i és un símbol de la resistència del poble de Catalunya", ha dit. Des dels Comuns, Jessica González ha opinat que la proposta va "en la seva línia recent d'atemptar contra la memòria". "És un atemptat històric i científic", i ha remarcat que, per contra, els ultres no aposten per descobrir les fosses comunes del franquisme. I Anna Grau, de Ciutadans, ha confirmat la seva abstenció, i ha aprofitat per carregar contra els suposats intents de resignificació que també intenta l'independentisme: "Tots dos pretenen fer passar per un embut la seva memòria històrica".