El president de la generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat l'ofrena floral del Govern davant del monument de Rafael Casanova, després de la qual ha atès als mitjans de comunicació. Les seves paraules aquest diumenge han seguit les passes que va marcar en el seu discurs del passat dissabte: confia que Catalunya tornarà a votar sobre el seu futur. Aragonès ha reiterat el seu comprí perquè el país acabi decidint sobre el seu futur i ha assegurat que la Diada d'enguany ha de servir per impulsar aquest futur. "Catalunya tornarà a votar, ho farem en funció de la força que tinguem i per això avui és un dia per poder acumular aquesta força, i avançar en la resolució del conflicte i deixar en mans de la ciutadania de Catalunya la decisió sobre el futur col·lectiu en un referèndum", ha afirmat. 

Aragonès ha reivindicat la "diversitat i pluralitat" de la nació i ha encoratjat la ciutadania a mostrar-se "orgullosa" del país. "El que desitjo és que la ciutadania s'expressi amb tota la seva pluralitat, amb totes les seves conviccions i que enfoquem clarament les reivindicacions d'aquesta Diada a favor del dret de Catalunya a triar lliurement el seu futur", ha sentenciat. 

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Actes arreu de Catalunya aquest 11 de setembre

El president no ha fet cap referència directa a la seva absència de la manifestació d'aquesta tarda, la qual fa dies que aixeca polseguera en el si de l'independentisme. Esquerra ha donat llibertat als seus militants per assistir a la manifestació, però les figures més destacades del partit no ho faran en un principi. 

Una ofrena marcada pels xiulets 

L'acte de les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova en què participen institucions, partits i tota mena d'entitat ha estat marcat enguany per les xiulades dels espectadors. Justament, el partit del president Aragonès ha estat un dels que han estat rebut amb xiulades. La delegació dels republicans, encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Vilalta, ha ofegat els xiulets amb crits d' "independència". No han estat l'únic partit que s'ha trobat en aquesta situació, En Comú Podem i el PSC també han hagut d'aguantar xiulades, així com institucions com la Mesa del Parlament. 

Després de l'ofrena floral, Vialta ha fet una crida a la transversalitat. "És un dia de mobilització. Sabem que per aconseguir construir la República Catalana hem de seguir sumant i això passa per defensar la transversalitat. Convé no confondre'ns d'adversari", ha demanat.