El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Joan Delort  ha declarat com a investigat, aquest dimecres, davant la magistrada de Barcelona que investiga des de novembre el 2021 si hi ha irregularitats en la contractació  de les reparacions en els vehicles del cos de Bombers de la Generalitat, on hi ha investigats un total de set comandaments  de la direcció general de Prevenció i el gerent del grup Iturri de Sevilla, que des de finals dels anys 90 realitzava aquest manteniment. Delort ha explicat a la titular del jutjat d’instrucció 14 de Barcelona que el maig del  2021 va escoltar una conversa de la llavors secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, amb una altra persona que volien dur la investigació reservada d’aquestes suposades irregularitats a la fiscalia, i que  ell va dir-los que potser era “precipitat”. I li van respondre que hi havia canvi de conseller, de Miquel Sàmper (Junts) a  Joan Ignasi Elena (ERC), i que no volien que els culpessin de no haver fet res, segons fonts judicials.

Joan Delort ocupava el  càrrec de director d’Emergències 112 quan el Departament d’Interior va derivar  les sospites a la fiscalia, que després les duria al jutjat. I va assumir el càrrec de director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, el juny de 2021, quan la causa ja estava sent investigada feia dos mesos. Delort va ocupar el lloc de Manel Pardo, un dels investigats en el cas Bombers, i que va alertar a l’àrea jurídica que faltaven recursos, tot anotant 2%, que una advocada  d’Interior va mal interpretar com una comissió inexistent, segons les defenses, ja que es referia a un augment del pagament recollit en el contracte. En aquest sentit, Delort ha explicat que la contractació del 2019, que era la que estava en vigor, tenia el mateix plec de condicions de feia molts anys, i que feia temps que es detectava que era insuficient i que la Generalitat havia d’ampliar el pressupost de los Bomberos. 

Preguntat per l’advocat d’un sindicat dels Bombers, el director general de Prevenció ha assegurat que certament manté en el càrrec als investigats en aquest procés; és a dir, que no qüestiona la seva professionalitat.  En la investigació, falta per declarar una testimoni i que els Mossos aportin els darrers informes que falten.

Investigats

Pel que fa a la precipitació indicada per Delort, l’abril passat dos dels caps investigat,  Màxim del Valle, inspector i exresponsable tècnic del contracte dels bombers, i el seu superior, el sostsinspector Antoni Ramos, van declarar a la magistrada que se sentien “empipats” amb els Mossos d’Esquadra perquè ningú els va preguntar res sobre aquest procediment de contractació i podien haver explicat molts “errors” i males interpretacions que es recullen en els atestats. Del Valle va ser qui va enviar un correu electrònic als seus superiors, a finals del 2021, alertant que ja no quedava pressupost per reparar vehicles, i el departament, dirigit pel llavors conseller Miquel Sàmper (Junts), va obrir informació reservada, on els dos investigats van aportar tota la documentació que tenien, però no els van citar a declarar, com recull la llei. Els comandaments també van atribuir al canvi de conseller les preses per derivar el cas a la fiscalia.

La investigació del cas Bombers es va obrir pels delictes de malversació de fons, prevaricació, falsedat documental. La primera magistrada que va instruir el cas va descartar d’inici el delicte de suborn i va incloure com a investigat Delort, tot i que la informació reservada es va iniciar sense que ell estigués en el càrrec actual. Els Mossos sostenen que es pagava a Iturri per reparacions dobles, fet negat pel mateix responsable de l’empresa, Eduardo José Díaz, que també està investigat. Els investigats admeten que es pagaven tard les factures de les reparacions, quan hi havia pressupost, però que no eren duplicades.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va fer aturar la contractació amb Iturri i va encarregar una auditoria per valorar si s’havien malversat fons. Per ara, no se n’ha fet difusió de cap resultat.