Empipats amb el Departament d’Interior. Així han expressat que se senten dos caps del cos de Bombers de la Generalitat, que han declarat avui a la jutgessa de Barcelona que els investiga per les suposades irregularitats en el manteniment dels vehicles del cos que feia més de deu anys tenia contractat el Grup Iturri de Sevilla. Màxim del Valle, inspector i exresponsable tècnic del contracte dels bombers, i el seu superior, el sostsinspector Antoni Ramos, han estat acompanyats a la porta dels jutjats per una cinquantena de companys del cos de Bombers. Com han explicat a la magistrada del jutjat d’instrucció 14, la seva feina és el 60% del temps treballant de bomber i el 40% en la gestió tècnica. Del Valle va ser qui va enviar un correu electrònic als seus superiors, a finals del 2021, alertant que ja no quedava pressupost per reparar vehicles, i el departament, dirigit pel llavors conseller Miquel Sàmper (Junts), va obrir informació reservada, on els dos investigats van aportar tota la documentació que tenien, però no els van citar a declarar, fet obligat per llei, i han assegurat que podrien haver aclarit les errònies interpretacions que van fer els Mossos d’Esquadra  en els seus informes, i que Interior va portar a la fiscalia i al jutjat. En ser interrogats pels motius de no ser preguntats per Interior, els dos bombers han deduït que en el departament hi havia pressa per tancar la investigació perquè hi havia un canvi de conseller,  amb el pas de  Sàmper a Joan Ignasi Elena (ERC), segons fonts judicials.

 Una de les irregularitats apuntades per la investigació de Mossos és que el Grup Iturri havia cobrat factures d’una  mateixa reparació diversos cops. Màxim del Valle ha explicat a la jutgessa que aquesta afirmació no és certa,  sinó que les factures són de  mesos i exercicis diferents, però que es pagaven juntes quan hi havia liquiditat, i que si els Mossos haguessin comparat les factures amb els albarans haurien vist que les reparacions són datades en diferents moments. Els dos investigats han exposat, com altres, que el contracte pel manteniment dels vehicles té un pressupost massa just i també que els camions són força vells i calia reparar-los massa sovint. Una segona  irregularitat apuntada és que el codi dels vehicles no coincidien. Del Valle ha aclarit que quan un vehicle canviava de parc, en marxar per exemple  de Tarragona a Barcelona, canvien de codi, i per això no coincideixen els números de codi amb les matrícules dels cotxes, fet que sí que es manté en el cos dels Mossos d’Esquadra.

Càncer

L’inspector també ha estat preguntat per la desena de viatges que va fer a Sevilla, tot i que la magistrada des de l’inici ha descartat que hi hagués un enriquiment personal dels investigats.  És a dir, el cas dels Bombers no s’investiga el delicte de suborn, sinó el de malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental. I hi ha set càrrecs investigats de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Del Valle ha explicat que fa anys en els contractes de serveis les empreses aportaven els nous camions o material, però l’administració era la que assumia el pagament dels viatges per anar a veure els vehicles i provar-los, i que amb el Grup Iturri es va incloure en el contracte que ho assumirien ells. Per això, anava a la ciutat andalusa a veure-ho. En ser preguntat si va rebre algun  regal o tracte especial, Del Valle ha declarat que en l'última visita, amb pandèmia, es va menjar un entrepà a l’hotel.  Preguntat per què ha estat destituït del càrrec, l’inspector també ha aclarit que no l’han cessat, sinó que ha renunciat ell perquè ha patit un càncer i un trasplantament de medul·la, i que aquest cas judicial l’ha portat molt estrès i enuig, que ha somatitzat, i  que vol passar els dos anys que li queden per jubilar-se més tranquil.

El 2%

Per la seva part, Antoni Ramos, defensat per  la penalista Judit Gené, ha explicat que s’assabenta de tot quan rep el correu electrònic de l’inspector.  Els bombers tenen l’equip tècnic separat de l’equip econòmic. Preguntat per què Manel Pardo, subdirector general d’Emergències, exposa a  una advocada del servei econòmic del sobrecost del 2%, ha tingut una resposta molt gràfica: "És una persona (Pardo) que no sap com funciona el contracte de bombers que li explica a una altra que encara en sap menys.  L’advocada va ser qui va alertar la direcció d’Interior d’aquesta suposada irregularitat del 2% que desemboca en la investigació reservada i la causa als jutjats. El contracte inclou un percentatge d'augment del preu de les reparacions a partir d'una xifra,  i antigament havia arribat a estar del 19%. Pardo va explicar al jutjat que va escriure el 2% com un exemple del sobrecost del manteniment, no com un suborn.

Dels set investigats, encara queden tres per declarar, entre ells Joan Delort, actual director de serveis d’emergències. El conseller Elena va aturar el contracte amb Iturri, el responsable del qual també està investigat, i ha encarregat una auditoria per  comprovar si les reparacions pagades s'han fet.