La justícia serà l’encarregada de decidir si la contractació per part d’Interior i de la Direcció General d'Extinció d’Incendis i Salvament de l’empresa Iturri per fer el manteniment dels camions de Bombers de la Generalitat de Catalunya es va fer de manera correcta o no. De manera paral·lela, però, el departament ha anunciat avui a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, de la mà del seu secretari general, Oriol Amorós, que farà una auditoria a fons de totes les factures que durant els anys 2020, 2021 i 2022 s’han pagat a l’empresa. El departament paralitzarà els pagaments de les factures que no es vegin clares i demanarà també rescabalar els diners ja pagats si es creu que els serveis facturats no es van realitzar. Aquesta és una mesura que s’ha anunciat avui però que suma a les que ja s’havien anunciat anteriorment pel departament. La conselleria que controla Joan Ignasi Elena va aturar la licitació del contracte de manteniment de cara a aquest 2022, per tal de revisar-lo i adequar-lo, i també va apartar d’aquest procés les persones que estan investigades per la justícia i que ja havien tingut responsabilitat en la contractació d’Iturri en exercicis anteriors. El departament s'ha personat també en la investigació judicial que hi ha en marxa.

Segons ha explicat Amorós davant dels grups del Parlament a la comissió d’Interior, ara mateix no hi ha cap contracte amb Iturri per fer el manteniment dels Bombers, a l’espera que es pugui licitar, quan s’hagi pogut redactar de nou. Tot i això, l’empresa, tal com marca la llei, ha d’oferir serveis mínims a Interior, facturant-ho a part, que és el que està passant ara mateix, per evitar quedar-se sense servei. Tot i això, la revisió de les ITV dels camions de Bombers s'han aturat i l'empresa està posant problemes a Interior per fer-se càrrec d'aquestes revisions després de la resolució del contracte. 

Entre altres coses, però, des d’Interior també s’ha volgut explicar que, ara per ara, no consta que aquest “nyap” de contractes amb Iturri amagui "corrupció" per part dels tècnics o polítics que han controlat i dirigit la direcció general de Bombers els darrers anys, però Amorós ha assegurat que seran "impecables" si es confirmés que "algú ha posat la mà a la caixa". El que sí que apunten fonts d’Interior és s’ha detectat "deixadesa" i males formes per part de l’empresa per anar cobrint els descoberts del crèdit. Si des del departament es detecta que aquest contracte "crònicament infrafinançat" es deu a "laxitud" per part dels tècnics i funcionaris, "se'ls convidarà a apartar-se", ha apuntat el secretari general.

Oriol Amoros Interior ParlamentOriol Amorós, secretari general d'Interior, donant explicacions a la comissió d'Interior sobre el 'cas Bombers' / GRS

Cal tenir en compte que l’any 2020 el mes de març ja s’havia esgotat el crèdit que s’havia contractat per fer el manteniment dels camions dels Bombers. Si bé és legal fer reconeixements de crèdit per ampliar la facturació sí així s’ha de fer per poder oferir el servei, és cert que hi ha algunes factures que s’han detectat que poden ser falses, "amb irregularitats", segons Amorós, o per serveis que no s’han prestat aquell exercici, i que es feien, presumptament, per tal de poder oferir altres serveis, també a Bombers, en altres exercicis. Aquests desajustos, però, no eren en casos concrets.

Aquestes presumptes irregularitats passaven per traslladar a altres exercicis facturacions de serveis que no es podien fer per falta de crèdit. Per exemple, segons ha explicat Amorós en seu parlamentària, s'han detectat factures per revisions d'uns camions autoescala que s'havien de fer cada any i que s'havien fet tres cops en un any, concretament, l'any 2020. Però no s'havien facturat ni 2018 ni 2019, un fet que fa pensar que s'havien fet les revisions i manteniment, però que no s'havien pogut facturar per culpa d'aquesta falta de crèdit, i s'havia traslladat a l'any vinent. Segons Amorós s'han detectat altres irregularitats semblants amb la facturació i els albarans del contracte de 2020 i que ara haurà de ser la justícia qui decideixi si són només un "nyap" administratiu o si poden constituir algun tipus de delicte.

Auditoria de totes les factures d’Uturri

Per aclarir-ho el departament posarà en marxa una gran auditoria que analitzarà totes les factures que Iturri ha fet durant els anys 2020, 2021 i 2022 -els serveis mínims que se’ls hi encarreguen ara, fora del contracte. Amorós ha detallat que aturaran el pagament de les factures que encara no s’hagin pagat si es detecta alguna irregularitat i també es demanarà el rescabalament dels diners de les factures ja pagades si també es detecten errors o problemes. 

El departament espera, després d’aquesta auditoria, poder tenir clara quina és la quantitat de diners que s’han pagat a Iturri, presumptament, de manera fraudulenta. Fins ara el departament no tenia accés a les dades sobre consums i registres de despeses de l’empresa Iturri, que no facilitava aquesta informació ni les claus d’accés a les plataformes de gestió als serveis de contractació i gestió del departament d’Interior. 

El secretari general d’Interior també ha aprofitat la seva compareixença a la comissió del Parlament per detallar les accions que s’ha fet des de la conselleria per tal de dimensionar aquest contracte de manteniment. Pocs dies abans d’abandonar el departament, el conseller Miquel Sàmper va posar en coneixement de la Fiscalia aquests problemes, ara per ara, administratius, sobre la gestió dels camions dels Bombers de la Generalitat. En el traspàs de cartera amb el conseller Elena, Sàmper també va posar en coneixement del nou titular d’Interior del cas i de la informació reservada que s’havia obert.

Uturri té altres contractes amb Interior

L’empresa investigada té altres contractes en vigor amb Interior. Segons han explicat fonts de la policia catalana a ElNacional.cat, aquesta empresa, també ofereix el servei de roba de paisà a la policia catalana per valor d’un milió d’euros anual. Els sindicats dels Mossos han denunciat diversos cops que aquest sistema, que entrega als agents vals per bescanviar per roba en botigues concretes, té diverses disfuncions i no és útil pels policies que han de treballar de paisà. 

Segueix la investigació judicial del cas

Més enllà de les accions administratives i polítiques del departament d’Interior per aclarir aquest desgavell, les investigacions dels Mossos d’Esquadra i les diligències judicials no s’aturen i fan el seu camí. Estan previstes diverses declaracions durant els propers dies de persones investigades, de la mateixa empresa i també del departament d’Interior. 

Un dels imputats de l’empresa, Eduardo José Díaz Hervás, que forma part de la divisió comercial d’Iturri, ja va ser condemnat l’any 2018 a Palma per amagar pagaments al director general d’emergències del govern del PP amb factures falses. En el cas de Mallorca, segons la condemna judicial, l'ara acusat a Barcelona va pagar 140.000 euros a un alt càrrec del govern balear via una empresa de la qual el tècnic n'era accionista en el mateix moment que Iturri participava en el concurs per guanyar l'adjudicació de la construcció d'un parc de bombers.