Cap irregularitat. El gerent del grup Iturri, Eduardo José Díaz, ha negat avui qualsevol irregularitat en el contracte del manteniment de vehicles dels Bombers de la Generalitat, avui davant la titular del jutjat d’instrucció 14 de Barcelona, que investiga aquest cas de suposada corrupció investigada pels Mossos, segons fonts judicials.  Díaz, citat com a investigat, ha explicat a la jutgessa  que “feia molts anys” que s’arrossegava aquest  problema de manca de pressupost en el contracte dels Bombers, i  que s’havien d’esperar a la  renovació de crèdits per poder facturar reparacions de mesos anteriors, però “mai” s’havien duplicat o triplicat reparacions, com indica  l’atestat policial. La declaració de Díaz s’ha hagut de parar passada una hora  de l’interrogatori perquè faltava una documentació a la causa. Així, Díaz tornarà a ser citat el proper 25 de febrer, com també l’exdirector de Serveis  d’Extinció d’Incendis, Manel Pardo,  que ha vingut a la Ciutat Judicial de Barcelona. En destapar-se aquest cas, el Departament d'Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena, va rescindir el contracte amb Iturri.

La magistrada Júlia Tortosa és la que primer ha interrogat al gerent del grup sevillà, que des de finals dels 90  tenia contractat aquest servei amb els Bombers de la Generalitat. Eduardo José Díaz ha assegurat que pot donar explicacions i respostes a totes les suposades irregularitats que asseguren haver trobat els Mossos, i  que ell atribueix a un contracte amb manca de pressupost, segons fonts judicials. Ha insistit que les factures seguides d’un mateix vehicle eren de mesos diferents, i s’adjuntava, quan hi havia pressupost. Per  garantir el dret de defensa de Díaz  la jutgessa ha aturat  la declaració, quan la fiscal li  ha preguntat per una documentació que no tenien les parts. Pardo, amb la seva advocada Judit Gené, també hauran de tornar la setmana vinent.

Declaracions

Fa setmanes, l’advocada  del Departament d'Interior que va denunciar irregularitats en el manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat va declarar al jutjat, com a testimoni, que desconeixia si hi havia cap pràctica de corrupció en aquest contracte ni tampoc va detallar res de la suposada comissió del suposat 2% anotat en el seu expedient, segons fonts judicials. Des de feia més de deu anys el Grup Iturri de Sevilla feia aquest servei, suspès amb el nou conseller Joan Ignasi Elena. El jutjat d'instrucció 14 de Barcelona va obrir el novembre de 2021 una investigació arran d’una denúncia de la fiscalia sobre irregularitats en el contracte de manteniment dels cotxes de Bombers de la Generalitat, que el conseller Miquel Sàmper li va enviar, quan ja marxava del departament. La primera jutgessa que era al capdavant del jutjat va permetre la intervenció telefònica de càrrecs públics, amb secret de sumari. Inicialment, hi ha set càrrecs investigats de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) pels delictes de malversació de fons públic, prevaricació i falsificació de document públic.

Els interrogatoris dels investigats  seguiran aquest febrer i el març. Els principals són: l’exdirector del servei d’extinció d’incendis, Manel Pardo, càrrec que va deixar el juny passat i va assumir, Joan Delort. Delort tindrà un advocat de la Generalitat. Els altres investigats de la DGPEIS són: Julio Vázquez, responsable del parc mòbil dels Bombers; Màxim del Valle,  responsable del parc mòbil; Antonio Ramos, sotsdirector general tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, i  Martín Hernández, cap de pressupostos.

Comissions

El contracte de manteniment dels vehicles dels Bombers de Catalunya fa anys que és deficitari i s’esgota el seu pressupost abans d’hora. Segons fonts judicials, des d'almenys l’any 2014 fins a l’any passat s’usava el que es coneix com a mecanisme  de reconeixement extrajudicial de crèdit, figura que no està en la llei de contracte, sí en el codi civil, que el mateix Govern de la Generalitat aprovava per anar pagant  aquestes reparacions. L’any passat, però la secretaria general d’Interior va expressar que no volia fer servir més aquest mecanisme, però no es va rescindir el contracte, així que els serveis es feien.  Llavors l’exdirector Pardo va anar a explicar a Claverol aquesta situació, que al final va explicar a l’advocada que va detectar la irregularitat. Segons la defensa de Pardo, aquest li va detallar que el contracte arrossegava problemes de gestió de la despesa, i  a més s’incloïen uns recàrrecs que ara eren del 2%, això no obstant, s’havien arribat a pagar fins a un 9,5%. Ella va interpretar una comissió de corrupció i ho va elevar als seus superiors, i el conseller Sàmper,  ho va derivar a la fiscalia i aquesta al jutjat.

Aquests diners, inicialment no han anat a parar a les butxaques de cap funcionari ni treballador del departament, asseguren des d’Interior i de fons judicials, després que no s’hagi trobat cap prova en les escoltes telefòniques, fetes el desembre de l’any passat.  En la resolució del 22 desembre passat, la magistrada deixa ben clar que no hi ha cap acció de suborn del Grup Iturri cap als investigats de la Direcció general responsable del cos de Bombers. La instructora assegura: “En cap de les comunicacions intervingudes, de les cinc persones que han conversat sense cautela, no es deriva cap indici que hi hagués una possible compensació dinerària o de qualsevol altra naturalesa  per part d’Iturri  en favor dels funcionaris implicats.”

Amb tot, el secretari general  del Departament d'Interior, Oriol Amorós, va anunciar dimarts passat a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, que farà una auditoria a fons de totes les factures que durant els anys 2020, 2021 i 2022 s’han pagat a l’empresa. A finals de l'any passat ja va encarregar una auditoria per uns 15.000 euros.