El Ministeri de Sanitat ha pogut actualitzar el balanç de defuncions per coronavirus. La pandèmia, fins ahir, ja ha deixat un total de 28.313 morts. Cal tenir en compte que des del 7 de juny la dada total estava congelada, i que des de l’11 de maig només se sumaven els casos del dia anterior. L’actualització ha suposat un increment de la mortalitat de 1.177 persones. Aquests són només els casos confirmats per una prova PCR. No hi ha desglossament per morts en UCI o en residències.

Malgrat que durant els últims dies no s’havien notificat noves defuncions, se n’han seguit produint. Des del 7 de juny, quan va deixar-se de notificar els morts diaris, han mort 115 persones per coronavirus. Això sí, han anat a la baixa, dels 23 morts del 10 de juny als dos morts d’aquest dimecres. Els altres casos agregats al total són de dates anteriors que s’han contrastat amb les comunitats autònomes i recol·locat en les sèries històriques.

WhatsApp Image 2020 06 19 at 14.10.17

Per contra, el Sistema de Monitorització de la Mortalitat (MoMo) va registrar un excés de mortalitat de 43.360 persones entre el 13 de març i el 22 de maig, en comparació amb les sèries històriques. Des del govern espanyol assenyalen que el 78% d’aquest excés són els casos confirmats per PCR, però que no es pot assegurar que els qui falten tinguin a veure amb el coronavirus. “Potser alguns sí, però altres no”, ha explicat el doctor Fernando Simón, del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries. Subratllen que el MoMo no té en compte les causes de la mort.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha subratllat “l’exercici de transparència” que ha fet Espanya des del primer minut. “Des del principi hem posat a disposició de la ciutadania dues fonts de dades”, ha assenyalat.

Aquest últim balanç de morts s'ha obtingut després de corregir les sèries històriques amb les dades que facilitaven les comunitats autònomes, i situant-les en la seva data de defunció. El 24 de maig va rebaixar 1.900 defuncions. Aquesta mateixa tarda tornarà a actualitzar-se el total de morts amb els casos que van notificar-se durant el dia d'ahir.

Fins a data d’ahir, el total de casos diagnosticats és de 245.268 persones, els pacients hospitalitzats 1.994 i els ingressats a l’UCI 312. Illa ha subratllat que s’ha incrementat la capacitat de diagnòstic, amb una mitjana de 40.000 proves PCR diàries. Ara mateix hi ha nou brots actius. “Tots estan sota control”, ha assenyalat el ministre de Sanitat.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram