Què està passant aquest 23 d’octubre? Des d'ElNacional.cat et portem cinc titulars destacats de la jornada. Posa’t al dia amb la selecció de notícies essencials d'avui amb aquest vídeo de menys de dos minuts:

El català exhibeix múscul social

Òmnium Cultural impulsa una carta oberta amb totes les universitats de Catalunya, organitzacions empresarials i sindicats per instar els 27 a aprovar l’oficialitat del català a Europa. Volen així oferir la fotografia del consens que hi ha al voltant de la llengua. El Consell d'Afers Generals es reunirà aquest dimarts i està previst que s’abordi el debat.

PP i Vox plantegen multes per no parlar castellà a les Balears

El govern de PP i Vox a les Balears manté la seva creuada contra el català i planteja multes de fins a 100.000 euros per no parlar castellà. Ho volen fer a través de la creació de l’Oficina de Llibertat Lingüística que pretén, diuen, "lluitar contra la imposició del català a les Balears".

Sumar confia tancar l’acord amb el PSOE aquest mes

Sumar confia poder anunciar un acord de govern de coalició amb el PSOE abans que acabi el mes d’octubre, tal com s’havien compromès. Asseguren que les negociacions “avancen” en una bona direcció, però ha insistit que és “fonamental” reduir la jornada laboral dels ciutadans espanyols, una de les mesures estrella de Sumar durant la campanya electoral.

El setge a Gaza deixa més de 4.600 morts

Continua el bombardeig sobre Gaza mentre arriben amb comptagotes els combois d'ajuda humanitària. Segons informen les autoritats Palestines, les víctimes mortals ja superen les 4.600 i hi ha més de 14.000 ferits. Tot just, quan l'ONU denuncia que bona part dels hospitals de la zona es troba "a la vora del col·lapse".

Molts núvols, poca pluja i menys fresca

Dilluns de cel mig ennuvolat arreu del país que s’ha anat obrint amb el pas de les hores. A la tarda podria caure alguna gotellada cap a Tarragona o els Ports i de matinada rebrem la segona i última tongada de pluja poc activa per la borrasca.